Kazna do 6.000 kuna za psa bez cipa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo poljoprivrede produljilo je rok za mikrocipiranje pasa na 13. lipanj do kada svi vlasnici cetveronožnih ljubimaca moraju izvršiti tu zakonsku obavezu. Ako to ne naprave, kazne za vlasnike pasa su velike - od 2.000 do 6.000 kuna.

Prednost je što se životinji s ugradenim mikrocipom uvijek može pronaci skrbnik, a onima kojima padne na pamet otjerati ili napustiti životinju lako se može uci u trag i kazniti ih s još žešcom novcanom kaznom - do 15.000 kuna. Iz udruge Prijatelji životinja podsjecaju na pogodnost Ministarstva koju gradani mogu iskoristiti istovremenim mikrocipiranjem i cijepljenjem.

Poput zrna riže

- Preporucamo vlasnicima da do 13. lipnja uz cijepljenje obave i obvezno mikrocipiranje pasa. Akcijska cijena za oba zahvata iznosit ce 189,54 kuna. Oni koji su pse vec cijepili, a nisu ih mikrocipirali, placaju cijenu mikrocipiranja u iznosu od 90,74 kune. Nakon 13. lipnja svi koji nisu mikrocipirali pse mogu zaraditi veliku globu - isticu Prijatelji životinja.

Inace, mikrocip je malena kapsula ovalnog oblika velicine zrna riže, napravljena od stabilnog, cvrstog materijala i potpuno je neopasna za pse. Umece se psima pomocu posebnog sterilnog aplikatora, a za psa je zahvat gotovo bezbolan. Mikrocip sadrži jedinstveni identifikacijski broj koji se može ocitati samo pomocu citaca u posjedu svake veterinarske službe. Kada se psu citacem prelazi preko dlake na mjestu gdje je mikrocip stavljen, na ekranu citaca pokazuje se broj.

Nema gužvi

Mikrocipiranje je moguce obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti. Podaci o punoljetnom skrbniku i životinji upisuju se u bazu podataka jedinstvenu za cijelu Hrvatsku. Identifikacijski broj unesen u zašticenu bazu podataka otkriva podatke o skrbniku (adresa, broj telefona, OIB i slicno), kao i osnovne informacije o životinji te podatke o obavljenoj kastraciji, cijepljenju i sl. U slucaju pronalaska psa, ovlaštene osobe, skloništa i veterinarske ambulante imaju pravo provjeriti identifikacijski broj psa i identitet skrbnika. Mikrocipiranje se obavlja samo jednom, a u slucaju promjene skrbnika mijenjaju se podaci u bazi i ostaju podaci o prethodnim skrbnicima.

- Sve tece u najboljem redu i gužvi nema. Gradani uglavnom vode svoje pse na redovito cijepljenje protiv bjesnoce i tada se ujedno obavlja i mikrocipiranje. Dakle, oba postupka u jednom posjetu. Pojedinih nejasnoca bilo je s vlasnicima starijih pasa. No, sad kad je mikriocipiranje zakonska obaveza, svi su vlasnici prihvatili obavezu za svoje ljubimce. Rijec je o bezbolnom postupku, ugradnji mikrocipa prakticki ispod kože pasa - kazala je veterinarka Ana Sacer iz Veterinarske stanice grada Zagreba.


Podijeli: Facebook Twiter