Kaželi prijeti prisilno zatvaranje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tehno ekologija je u cetvrtak, kao što je najavljeno, otvorila kamp Kažela iako joj je Ministarstvo turizma rješenjem od 25. studenoga 2009. oduzelo pravo obavljanja ugostiteljske djelatnosti. Prethodno je HFP raskinuo ugovor o pravu korištenja objekata u medulinskom kampu te je pozvao da mu preda nekretnine u posjed.

Ni u cetvrtak nismo dobili službeno ocitovanje iz Tehno ekologije o njihovom protupravnom postupanju cime su navukli pozornost Državnog inspektorata koje zbog tog cina može zatvoriti kamp. Koliku bi to štetu i loš publicitet donijelo medulinskom i istarskom turizmu na samom pocetku turisticke sezone, talijanski blizanci Biasuzzi, vlasnici Tehno ekologije, ocito nisu svjesni.

U medulinskom restoranu Vanga sreli smo Mladena Kancelara, opunomocenika Tehno ekologije, i ostale visokopozicionirane djelatnike te tvrtke. No, pravdali su se da nemaju ovlaštenje vlasnika da daju izjave te su nas pozvali da im se obratimo iduci tjedan.

U meduvremenu Kažela se puni gostima. Najviše ih je iz Njemacke, mladih igraca malog nogometa, ali ima i individualnih gostiju s kojima smo porazgovarali. Neki nisu ništa znali o problemima u kampu.

No, o tome je bila jako dobro informirana jedna austrijska obitelj koja u kamp dolazi 10 godina i tu boravi od travnja do rujna te smatra Kaželu najboljim kampom. Rekli su nam da su ih prijatelji informirali da vlasnik kampa, Talijan, ima problema s Arenaturistom i državnim institucijama.

Uz uvjet da ih ne fotografiramo i ne objavimo njihova imena prenijeli su nam što su im porucili na recepciji. "Rekli su nam da u kampu možemo biti dva-tri sata te da nakon toga moramo otici. Travanjski odmor provest cemo u Šišanu", rekli su nam.

Razgovarali smo s još jednom obitelji, iz Italije, koja 42 godine dolazi na odmor u Istru, a od toga 22-23 godine u Kaželu. S puno entuzijazma su govorili dok ih nismo upitali jesu li ih informirali da je kampu oduzeto pravo obavljanja ugostiteljske djelatnosti.

Nakon tog saznanja nisu se željeli fotografirati niti reci svoja imena. Rekli su da su zabrinuti za ovogodišnje ljetovanje jer su platili boravak u kampu do listopada još u sijecnju da bi dobili popust. Priznali su nam da su im na recepciji rekli da u Kaželi ne mogu niti prespavati, vec o obližnjem hotelu. (P. GREGOROVIC)

Nacelnik ce u petak govoriti o medulinskim kampovima
Medulinski nacelnik Goran Buic je za petak u Opcini sazvao konferenciju za novinare na kojoj ce govoriti o ukidanju kategorizacije kampova kojima upravlja Arenaturist, a u vlasništvu su Opcine Medulin. Glavnog izvršnog direktora Arenaturista Igora Štokovica u cetvrtak smo upitali je li im možda ukinuta kategorizacija u kampovima, na što nam je odgovorio da nije. Dodao je da nije niti podnijet nikakav zahtjev za ukidanje kategorizacije u tim objektima.


Podijeli: Facebook Twiter