Kažela ugošcuje turiste, a nema dozvolu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka Tehno ekologija je za sutra, 1. travnja, najavila otvaranje kampa Kažela, iako joj je Ministarstvo turizma rješenjem od 25. studenoga 2009. oduzelo pravo obavljanja ugostiteljske djelatnosti buduci da joj je istekao ugovor o pravu korištenja objekta u medulinskom kampu. Ugovor su izgubili lani u veljaci presudom Upravnog suda, nakon cega je HFP pozvao Tehno ekologiju da mu preda u posjed njegove nekretnine.

No, medulinska tvrtka ne samo da odbija napustiti kamp i prepustiti ga HFP-u, vec za sutra ocekuje prvu skupinu turista za koje su, komentiraju iz Kažele, rezervirali smještaj prije nego što im je ministarstvo izdalo rješenje. Njihov smještaj, smatraju, dovoljan je argument da se Kažela otvori bez obzira na sve. No, medulinska tvrtka je nastavila prodavati turisticke aranžmane na svojim internetskim stranicama i nakon 25. studenoga, a to je cinila i jucer.

Tehno ekologija je u vlasništvu blizanaca Biasuzzi, odnosno njihove Biasuzzi grupe, a upravljaju i kampom BiVillage u Valbandonu te još jednim pored Venecije. Hoce li na njihovo protuzakonito postupanje u Medulinu reagirati nadležne institucije i što ce uciniti?

Pitanje smo uputili HFP-u, Ministarstvu turizma i Državnom inspektoratu u cijoj je nadležnosti daljnje rješavanje situacije vezane uz kamp. Glasnogovornica potonje institucije Vedrana Cetina odgovorila nam je da je Državni inspektorat upoznat s cinjenicom o prestanku prava obavljanja ugostiteljske djelatnosti u Kaželi.

"Ako ugostitelj nastavi s obavljanjem djelatnosti bez pravovaljanog rješenja, gospodarski inspektor Državnog inspektorata to ce zabraniti dok ugostitelj ne ishodi rješenje o vrsti i kategoriji objekta. Jedna od mogucnosti izvršenja rješenja je pecacenje prostorija, postrojenja, uredaja i druge opreme za rad. Druga mogucnost je administrativno izvršenje rješenja putem novcanih kazni.

Bude li tvrtka obavljala ugostiteljsku djelatnost bez rješenja, podnijet ce se i optužni prijedlog protiv pravne i odgovorne osobe nadležnom prekršajnom sudu te uz sankciju predložiti i zaštitna mjera za oduzimanje protupravno stecene imovinske koristi pribavljene prekršajem", kaže Cetina.

Iz HFP-a nismo dobili odgovor, a iz ministarstva nam se javio Željko Cvrtila, nacelnik Službe za standarde u turizmu, koji je podsjetio na odnose izmedu Tehno ekologije, Arenaturista i HFP-a, dakle na ono što smo naveli u uvodu teksta i što je od ranije poznato. (P. GREGOROVIC)

Danas se u Zagrebu odlucuje o sudbini Kažele
Jucer smo neslužbeno saznali da ce se danas u Zagrebu odluciti o sudbini Kažele. O tome ce razgovarati predstavnici Ministarstva turizma, Hrvatskog fonda za privatizaciju, Tehno ekologije, Arenaturista i Opcine Medulin. Ako Tehno ekologija odluci prepustiti Arenaturistu upravljanje kampom, pola problema bi moglo biti riješeno, a ostaje još da Arenaturist pribavi dozvolu za obavljanje turisticke djelatnosti.

No, problem bi mogao nastati ako blizanci Biasuzzi budu ustrajali na uvjetu svog odlaska iz Kažele, odnosno da im se refundira 30 milijuna kuna uloženih u kamp, od cega je dio plasiran u bespravno sagradene i dogradene objekte. Arenaturist ne želi pristati na takve uvjete, a ocito ni drugi s obzirom na to da objekti nisu imovina, vec trošak, i to zbog postojanja pravomocnog rješenja o uklanjanju.

Medulin bi mogao izgubiti trecinu turista
Zatvaranje kampa Kažela imalo bi kobne posljedice za medulinski turizam. Direktor ureda Turisticke zajednice Medulina Aldo Dobrovac smatra da bi takav scenarij za mjesto imao ucinak elementarne nepogode, jer kamp raspolaže trecinom ukupnih smještajnih kapaciteta Medulina, a u 2009. je realizirao 302.386 nocenja.

Smatra da bi se turisticki promet u Medulinu mogao smanjiti za barem isti iznos koliki je i smještajni kapacitet Kažele. Drugim rijecima, za trecinu bi se mogao smanjiti promet u trgovinama, prodavaonicama suvenira, restoranima, barovima, zabavnim parkovima, diskotekama i inim nositeljima turistickog prometa u Medulinu, a i šire.

Još gore od toga je to što bi publiciranjem te cinjenice u inozemnim medijima Medulin i svi njegovi turisticki kapaciteti mogli trpjeti veliku štetu i za ovosezonsko kao i za buduce poslovanje.


Podijeli: Facebook Twiter