Kažela otvorena i bez dozvole za rad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odmah nakon Uskrsa medulinski kamp Kažela, kojim upravlja pulsko hotelijersko pouzece Arenaturist, otvorio je vrata turistima iako nema sve potrebne dozvole za rad.

Kako nam objašnjava izvršni direktor Arenaturista Igor Štokovic, na taj su se potez odlucili buduci da nisu više mogli cekati Ministarstvo turizma da im izda potrebno rješenje o kategorizaciji, kojim im se dozvoljava rad, jer više nisu mogli odbijati turiste koji su im dolazili na rampu kampa i svaki dan pitali kada ce se on otvoriti.

Štokovic kaže da ga je na taj korak, koji ce vjerojatno izazvati reakcije Državnog inspektorata, ponukalo mišljenje Državnog odvjetništva (DORH) koje veli da Arenaturist ima legalno pravo koristiti taj kamp i stoga traži od Ministarstva turizma da im izda rješenje o kategorizaciji.

Da podsjetimo, pulski hotelijer ponovno je krajem prošle godine dobio kamp na korištenje, gdje su objekti u njegovom vlasništvu, a zemljište u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju, kada je tvrtci Tehno ekologija istekao desetogodišnji zakup. Time su dobili i rješenje o ukidanju kategorizacije cime, naravno, nisu imali valjani dokument za daljnji rad. Stoga je Arenaturist nakon preuzimanja kampa ponovno trebao ishoditi kategorizaciju.

Medutim, u meduvremenu je stupio na snagu Zakon o turistickom zemljištu, a za dobivanje nove kategorizacije potrebno je da tvrtka priloži ugovor o koncesiji nad zemljištem na osnovi tog zakona. Zahtjevi za koncesije nad turistickim zemljištem u cijeloj su državi podneseni do pocetka veljace, a o njima je resorno ministarstvo trebalo odluciti do sredine ovog mjeseca, nakon cega su se trebali poceti sklapati ugovori.

Naravno, kao ni u dosadašnjim slucajevima, Ministarstvo se ne drži svojih rokova, tako da nitko, pa ni Arenaturist, još uvijek ne zna što je s njihovim koncesijama. Bilo kako bilo, odluke i ugovori o koncesiji još uvijek nisu na vidiku, a bez njih Arenaturist ne može dobiti svoju kategorizaciju, a time ni legalnu dozvolu za rad.

Arenaturist se stoga za pomoc obratio DORH-u i zatražio mišljenje udovoljavaju li kriterijima za korištenje zemljišta i dobivanju buduce koncesije, na što im je odgovoreno da Arenaturist ima valjanu pravnu osnovu za korištenje zemljišta. Ujedno je tom prilikom DORH naložio Ministarstvu da izda Arenaturistu potrebne dokumente kako bi se kamp mogao otvoriti. To je bilo još 2. svibnja, a od tada iz Ministarstva ni glasa. (Barbara BAN)

VIŠE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter