Kažela do 2012. s procistacem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad bi infrastrukturni radovi slavili rodendan, izgradnja kanalizacije u Medulinu bila bi desetogodišnjak na kojeg je dosad utrošeno preko 22 milijuna kuna, a rezultat je tek 12 posto kucanstava spojenih na kanalizaciju u Medulinu, Banjolama i Premanturi.

Navedena naselja, ustvari, predstavljaju tri sustava kroz koja je projektnom dokumentacijom planirana izgradnja kanalizacije te svaki predvida duboki podmorski ispust i procistac. U sustav Banjole ulaze i Vinkuran te Pomer. Najveca zapreka daljnjoj izgradnji je nepostojanje procistaca jer se otpadne vode iz Medulina ne procišcavaju, vec završavaju u plitkom moru medulinskog zaljeva uz pomoc tzv. havarijskih ispusta odnosno u medulinskoj lucici i ispred Kažele, što govori o gorucoj potrebi izgradnje procistaca. Ispust u lucici nalazi se na samo 70 metara od obale i dubini od tri metra, dok se ispred Kažele nalazi na osam i pol metara te na 500 metara od obale.

Od Vladimira Periše, tehnickog direktora opcinskog komunalnog poduzeca Albanež, saznajemo da se u 2010. planira pocetak gradnje primarnog procistaca, onog iznad Kažele, s obzirom na velik broj kucanstava u naselju Medulin. Uredaj bi mogao biti izgraden u dvije godine.

Dovršetak kanalizacije sa sva tri sustava s crpnim stanicama i uredajima košta 107 milijuna kuna od cega ce se 60 milijuna namjerava namaknuti kroz projekt "Jadran", a ostatak kroz opcinski proracun i od velikih korisnika. Projekt omogucuje izgradnju kanalizacije uz pomoc kredita Svjetske banke i dijela bespovratnih sredstava Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskih voda.

Kredit na 15 godina s pocekom od pet godina koštat ce cetiri milijuna kuna godišnje. Domacinstva ce za to izdvajati 2,81 kunu po kubiku utrošene vode, a ostali korisnici 5,64 kune. Poseban doprinos placat ce svi osim žitelja Pješcane Uvale, Valbonaše i Vintijana jer ce njihova domacinstva biti prikljucena na pulski sustav za odvodnju. Državni proracun sudjeluje u projektu "Jadran" s 24 posto, a Hrvatske vode putem naknade za zaštitu voda s pet posto. Udio Opcine Medulin je 21 posto. Potpisivanje ugovora za projekt "Jadran" izmedu Opcine Medulin, Albaneža, Hrvatskih voda i Vlade Republike Hrvatske ocekuje se polovicom sijecnja, saznajemo od nacelnika Gorana Buica.


Podijeli: Facebook Twiter