Kažela bez dozvole, obrti legalni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije cetiri mjeseca otvoren je kamp Kažela. Iako nema potrebne dozvole za rad, medulinski je kamp ugošcavao turiste citavo vrijeme. Niti jedna inspekcija ga nije zatvorila do sada, a ocito nece ni sada u špici turisticke sezone. Nedvojbeno je razlog tome njegova važnost za turizam južne Istre, gdje donosi 300 tisuca nocenja godišnje, a to je trecina ostvarenih nocenja u Medulinu.

Na pitanje o spornom kampu, iz Državnog inspektorata odgovaraju da je 14. travnja gospodarski inspektor u inspekcijskom nadzoru utvrdio da tvrtka Tehno ekologija pruža usluge smještaja na parcelama bez važeceg rješenja o kategorizaciji koje izdaje Ministarstvo turizma.

"Gospodarski inspektor izrekao je usmeno rješenje o zabrani obavljanja ugostiteljske djelatnosti u kampu na rok od 30 dana, odnosno dok gore navedena tvrtka ne ishodi od Ministarstva rješenje kojim je utvrdeno da prostor i oprema udovoljavaju uvjetima.

Mjesec dana nakon toga utvrdeno je da ga tvrtka nije pribavila, a i dalje pruža usluge. Zbog toga je propisana kazna od 10 tisuca kuna, a protiv Tehno ekologije i odgovornih bit ce podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja Zakona o Državnom inspektoratu u kojem ce se predložiti oduzimanje imovinske koristi pribavljene prekršajem, a koja još nije utvrdena", odgovorila nam je glasnogovornica Državnog inspektorata Vedrana Cetina.

Zakljucila je da je za period od 1. do 14. travnja sudu u Puli predloženo oduzimanje imovinske koristi pribavljene prekršajem u iznosu od 39.590 kuna. Odgovorne osobe u Tehno ekologiji su sve odreda talijanski državljani: blizanci Biasuzzi (Fabio i Maurizio) te njihovi poslovni partneri: Massimo De Meo i Angelina Cavallin.

Medutim, korist ne ostvaruje samo Tehno ekologija, vec još osam drugih tvrtki ili obrta koje obavljaju ugostiteljsku, turisticku ili trgovacku djelatnost. Pomocnik predstojnika Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Ivan Aleric nam je odgovorio da je, po zahtjevu Arenaturista, pokrenut postupak koji još nije okoncan radi utvrdivanja jesu li ugostiteljski i trgovacki objekti smješteni u kampu Kažela ispunjavali uvjete za obavljanje djelatnosti zbog prava korištenja poslovnog prostora u kojima rade.

Arenaturist u svom zahtjevu tvrdi su pravne i fizicke osobe koje obavljaju djelatnosti u kampu Kažela izgubile pravo korištenja poslovnog prostora u kojima rade. Navode da je Arenaturist dao kamp Kažela u zakup tvrtki Tehno ekologija, koja je dala u podzakup pojedine objekte.

Kako je ugovor o zakupu prestao, prestali su i ugovori o podzakupu te stoga traže ukidanje rješenja koje je ovaj ured izdao za obavljanje pojedinih djelatnosti u kampu. Do sada je u postupku utvrdeno da se izmedu Arenaturista i Tehno ekologije vodi više sudskih sporova o medusobnim potraživanjima i zakupu, a njihov ishod je neizvjestan.

Ured državne uprave nije donio ni jedno rješenje kojim se ukidaju rješenja o obavljanju djelatnosti, što znaci da pravne ili fizicke osobe kojima je odobrenje izdano mogu legalno obavljati odobrenu djelatnost, zakljucio je pomocnik predstojnika Ureda državne uprave u Istarskoj županiji.


Podijeli: Facebook Twiter