Kazalištem u transformaciju društva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do zakljucno s 15. ožujka moguce je prijaviti svoje sudjelovanje u projektu Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, odnosno Forum kazališta, "U ocekivanju… akcije".

Na konferenciji za novinare u petak tu su inicijativu i okvirni program 15. medunarodnog kazališnog festivala mladih predstavili ravnateljica Gordana Jeromela Kaic i Aleksandar Bancic, umjetnicki voditelj MKFM-a.

"'U ocekivanju… akcije' je projekt koji želi animirati i potaknuti gradanstvo da svojim sudjelovanjem u kreiranju predstave izraze svoje stavove o društvenim kretanjima", naglasio je Bancic dodavši da je želja Forum kazališta, u sklopu kojeg ce se održati premijera ove predstave izmedu 17. i 26. lipnja, uciniti korak k transformaciji društva.

Svako ce od sudionika, izuzev glumom, imati prilike raditi i na kreiranju kostima i scenografije, a dobrodošli su i oni koji se bave glazbom ili likovnim umjetnostima, saznajemo od Bancica. Rekao je da je cilj postici interaktivni odnos s publikom.

Bancic je najavio i gostovanje deset prakticara iz Kazališta potlacenih iz Rio de Janeira, ciji je tamošnji centar utemeljio i do smrti vodio Augusto Boal.

"Oni ce voditi sve predvidene radionice MKFM-a, a bit ce posvecene zvuku, slici, legislativnom kazalištu te estetici potlacenih, koja ukljucuje pokret, rijec i zvuk", porucio je. Najavio je i uprizorenje predstave "Coisas do genero", kojom je brazilsko Kazalište potlacenih proputovalo cijeli svijet, a koja tematizira prava žena.

"Stižu nam i prijatelji iz Ceške, grupa s Masarykovog sveucilišta u Brnu", veli Bancic i podsjeca da im je cilj povezati zapadnu i istocnu kazališnu produkciju.

"Od nas se ocekuje da radimo na afirmaciji kazališta potlacenih, koje pak promice demokratizaciju društva, prenosi ideje Boala koje se temelje na njegovim uvjerenjima da svi mogu biti glumci", rekla je Jeromela Kaic i dodala da ce ubrzo biti objavljen konkretan program MKFM-a i podaci koji se doticu kotizacije za sve zainteresirane polaznike radionica.


Podijeli: Facebook Twiter