Kazalištem do boljih zakona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Centar kazališta potlacenih Rio (CTO-Rio) iz Rio de Janeira, organizacija posvecena širenju, razvijanju i istraživanju metoda kazališta potlacenih iz Brazila, predstavila se u Multimedijalnom centru LUKA u sklopu Pulskog Foruma 15. Medunarodnog kazališnog festivala mladih. Cilj prezentacije bio je približiti rad i povijest te kazališne skupine svim sudionicima radionica ovogodišnjeg Pulskog Foruma, ali i široj publici.

Posebnost Centra kazališta potlacenih Rio jest da je pod umjetnickim ravnanjem Augusta Boala (jednog od utemeljitelja kazališta potlacenih) takozvana džokerska ekipa, koju sacinjavaju Bárbara Santos, Claudete Felix, Geo Britto, Helen Sarapeck, Olivar Bendelak, Flávio Sanctum i Claudia Simone, razvila projekt legislativnog kazališta.

Legislativno kazalište je forma kazališta potlacenih u kojoj se na scenu postavljaju problemi iz svakodnevnog života koji uz pomoc pravednijeg zakonskog sustava ne bi stvarali tlacitelje i potlacene. Projekt legislativnog kazališta je od 1993. godine do danas pripomogao stvaranju i stupanju na snagu 15 razlicitih zakona!

Obrazovne aktivnosti CTO-a Rio obuhvacaju kazališne radionice, dramske seminare i tecajeve Forum kazališta i Duge želje u Brazilu i inozemstvu. Ansambl CTO-a Rio ima dugogodišnje iskustvo u animatorskoj obuci za kazalište potlacenih te je odgovoran za stvaranje i realizaciju pedagoškog programa za zatvorske cuvare i zatvorenike u sklopu državnog projekta "Kazalište u zatvorima". Pokret kazališta potlacenih koji je pokrenuo CTO Rio obuhvaca više od dva milijuna ljudi u Brazilu, Latinskoj Americi i Africi.


Podijeli: Facebook Twiter