Kazalište Ulysses ponovno u Beogradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kazalište Ulysses gostovat će 15. i 16. svibnja u beogradskom Jugoslovenskom dramskom pozorištu s dvjema izvedbama predstave "Cabaret Brecht - Zadrživi uspon Artura Uija" u režiji Lenke Udovički, najavili su danas iz tog kazališta.

U priopćenju ističu da će to biti njihovo novo gostovanje u tom beogradskom kazalištu, nakon dvije od publike nagrađene izvedbe predstave "Pijana noć 1918." prije šest godina.

Predstava "Cabaret Brecht - Zadrživi uspon Artura Uija" premijerno je izvedena 22. srpnja 2011. godine u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu, u sklopu 11. sezone Kazališta Ulysses. 

U tom kazalištu navode kako je Bertol Brecht, po smionosti izraza, snazi eksperimenata i strastvenosti angažmana, jedan je od najistaknutijih njemačkih pisaca i dramatičara 20. stoljeća.

U režijskoj domišljatosti Lenke Udovički, dodaju, ovaj "gangsterski komad o korupciji, kriminalu, cvjetači i vlasti" transformiran je u groteskni kabaret s elementima mjuzikla, ostajući ipak vjeran Brechtovim mislima i svjetonazorima.

U Ulyssesu najavljuju kako predstava u devedeset minuta zabave, šokiranja i uzbuđenja gledatelje dovodi do ledenog kraja kada kriminalci na vlasti otkrivaju svoje nemilosrdno lice. 

Raspjevano–rasplesani ansambl s jedanaest glumaca i jednom glumicom, na čelu s Ozrenom Grabarićem u ulozi mafijaša Uija te praćen odličnim bandom, u cjelini postiže potreban groteskno karikaturalni ton, naglašavaju u priopćenju.

"Zadrživi uspon Artura Uija" Brecht napisao je kako bi američkoj publici pružio jasnu uzročno-posljedičnu analizu događaja u nacističkoj Njemačkoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter