Kazalište u stanu

Milutin Milošević i Tamara Krcunović
Milutin Milošević i Tamara Krcunović

U nastavku Blitz festivala izvedbenih umjetnosti odigrana je predstava srpskog redatelja Marka Manojlovića "Krunska 54 u Careri 32". Radi se o kazališnoj predstavi koja se doslovno odigrava u stanu.

Ovog puta je beogradsku Krunsku 54 zamijenila rovinjska u Carera 32. U 80 minuta 15 gledatelja, koliko ih se natiskalo u stan, moglo je vidjeti životne situacije u kojima se u tom prostoru zateklo dvoje mladih, na ljetovanju u Rovinju. Ima u tome i ljubavi, ali i sukoba na granici tuče. Gledatelji su mogli dobiti dojam da vire u intimu dvoje mladih, koje kao da poznaju. U tome su nekako prepoznali i sebe. Svjedočili su onome što obično ostaje iza zatvorenih vrata.

Drama je napisana po motivima drame "Marriage Play" Edwarda Albeeja. U predstavi koje je izazvala veliko zanimanje, ali ni na turnejama ne izlazi iz stana, glume mladi beogradski glumci Milutin Milošević i Tamara Krcunović. Autor predstave Marko Manojlović je mladi srpski redatelj koji je postavio brojne predstave u kazalištima Srbije i susjednih zemalja, te je osvojio kazališnu nagradu "Duško Radović" za 2011. godinu.

Druga predstava "Periodonero" (Mračno razdoblje) odigrana je u hali nekadašnje tvornice duhana. Talijansko kazalište Cosmesi, koje djeluje pri Inovativnom teatru regije Friuli Venezia Giulia, predstavilo se crno-bijelom vizualnom predstavom - realiziranoj chroma key tehnikom i video animacijom - gdje se stvarnost i fikcija miješaju u zamišljenom svijetu na granici između video igre i crtića i gdje se animirani likovi, na naizgled istoj razini, susreću sa ljudskim.

Talijansku kazališnu družinu Cosmesi su 2001. osnovali izvođačica predstave Eva Geatti i vizualni multidisciplinarni umjetnik Nicola Toffolini. Video animacije su osmislili Emanuele Kabu i Oivia Toffolini. (A. POKRAJAC) 


Podijeli: Facebook Twiter