Kazalište slijepih u Buzetu uprizorilo Molierea


Škrt je na novcima, na riječima, na djelima. Tako je škrt, tako je beskrupulozan i sam sebi grozan da se i veliki Moliere prevrće u grobu. Ove je crtice škrtice, kroz glavni lik starog škrtog Harpagona- moćnika koji se obogatio trgovinom i lihvarenjem-i još puno drugih izvrsnih glumačkih kreacija, dočaralo Buzećanima u velikoj dvorani Narodnog doma, Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život", uprizorenjem Moliereove komedije "Škrtac".

Kada je kazališna predstava u jednoj sredini više rijedak izuzetak nego pravilo, onda je svakako vrijedi pogledati posebice ako se radi jednom od kultnih Moliereovih djela i posebice ukoliko je izvodi glumački postav najstarijeg kazališta slijepih u svijetu, i još uvijek jedinog u Hrvatskoj, koji se pod redateljskom palicom mlade Maje Šimić uspješno uhvatio u koštac sa dubokom i snažnom studijom jedne apsolutne, tiranske ljudske strasti, ujedno komedijom karaktera i društva s kraja 17. stoljeća.

U predstavi glume Vojin Perić, Matija Major, Ružica Domić, Marijo Glibo, Dajana Biondić, Nikola Vujnović, Anita Matković, Milenko Zeko, Igor Kučević, redateljica je Maja Šimić, koreografiju potpisuje Maja Marjančić, kostimografiju Ana Biondić, scenografiju Marta Crnobrnja. Glumački ansambl čije su gostovanje u povodu Dana bijelog štapa u Buzetu omogućili Grad Buzet i Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda", besprijekornom je izvedbom, toliko dinamičnom da je doista teško povjerovati da su glumci potpuno slijepi ili slabovidni, pokazao zašto je toliko poznat u međunarodnom kontekstu. Konačno, njegov umjetnički nivo već su odavno potvrdili mnogi relevantni kazališni kritičari.

Zagrebački "Novi život", domaćin je jedinog svjetskog festivala kazališta slijepih i slabovidnih "BIT" (Blind in Theatre) - slijepi u kazalištu, koji se svake druge godine održava u Zagrebu. Nastupio je na Tjednu suvremenog plesa u Zagrebu, na Splitskom ljetu, te ponio Grand prix sa 8. međunarodnog festivala komornog teatra "Zlatni lav" sa predstavom "Nos vamos a ver", a njegov je značaj tim veći jer pored umjetničkih ambicija i zadaća ima za cilj i resocijalizaciju i afirmaciju slijepih i slabovidnih osoba. 8Napisal i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter