Kazalište Prijatelj s "Bljaksonima" u Teatru Naranča

Prizor iz predstave 'Priča o Bljaksonima ili zašto treba dobro jesti'
Prizor iz predstave 'Priča o Bljaksonima ili zašto treba dobro jesti'

"Priča o Bljaksonima ili zašto treba dobro jesti" naziv je predstave Kazališta Prijatelj koja će se odigrati večeras u 18 sati u prostorima bivšeg Pionirskog doma.

U današnje vrijeme svjedoci smo čudnog odnosa prema hrani. S jedne strane raznorazne kuharice najprodavanije su knjige, emisije koje govore o kulinarstvu među najgledanijim su emisijama, poznati kuhari su TV-zvijezde koji nas nasmiješeni, držeći  pladnjeve, pozivaju da uživamo u njihovoj umjetnosti kuhanja, a, ustvari, kako se danas jede? Svi nekamo žure, držeći komad fast fooda u rukama. Često razne grickalice postaju najvažniji obrok u danu. To rade odrasli, ali i djeca, dolazeći ili odlazeći iz škole.

Predstava govori o djevojčici Dunji koja živi ispunjeno i veselo djetinjstvo. Ide u školu, bavi se plesom i glazbom, i kad ima vremena, odlazi u posjet svojoj bakici koja joj s ljubavlju priprema "stara" jela da bi njezina unuka bila zdrava. Ali vrag, koji u današnje vrijeme nije gadna kreatura nego agresivni trgovac, Dunju navuče na moderna jela koja ne oduzimaju vremena i koja se mogu jesti svuda: vragburgeri, paklenski pomfriti i krampus kole... Dunja se pretvori u bljaksonicu! Okus bakinih jela izgubi svaki čar, postane bezvoljna, prestane se baviti plesom, ali na svu sreću, bakica ima lijek: krepku pileću juhicu.

Tekst i režiju potpisuje Hrvoje Zalar, glume Anja Đurinović/Selma Mehić i Hrvoje Zalar, a za scenski pokret zaslužna je Maja Đurinović. Kazalište Prijatelj osnovali su 2014. Hrvoje Zalar i Anja Đurinović. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter