Kazalište kao odgovor na problem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Problemi koji muce mlade, seksualnost, prve ljubavne veze i nedostatak samopouzdanja motivi su koji povezuju prve dvije predstave izvedene tijekom ovogodišnjeg Pulskog foruma 16. Medunarodnog kazališnog festivala mladih, koji je poceo u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

Svaka od predstava o ovim je problemima progovorila iz razlicitih perspektiva - "WTF!?", nastala suradnjom INK-a i Sigurne kuce Istre, kroz pricu o srednjoškolki Lani i njezinom nasilnom decku Karlu, a gosti iz Srbije svojim su "Žrtvama ljubavi" prikazali pak probleme spolnosti, stupanja u brak i nametnutih socijalnih obrazaca ponašanja s kojima se suocavaju Romi.

No, ono što je možda i najznacajnije u ovogodišnjem izdanju MKFM-a jest brojna publika, mahom mladi ljudi kojima je program festivala prvenstveno namijenjen. No, nisu mladi samo u publici, nego i na sceni - sve su to redom glumci tinejdžeri i adolescenti, a nekima je ovo bilo prvi, i to uspješan, nastup pred kazališnom publikom. Tako su u predstavi "WTF!?", osim clanova Dramskog studija INK-a, zaigrale i ucenice nekoliko pulskih srednjih škola.



Predstava, kako je to uobicajeno za forum kazalište, pokušava uz pomoc publike ponuditi rješenje problema, u ovom slucaju nasilja u vezama. Svakako treba istaknuti glumce, koji su se izvrsno snašli u scenama improvizacije: Paolu Lugaric, Teu Bešic, Minju Stevovic, Anu-Mariju Kalfic, Karla Stipica i Jasminu Matoševic te džokere Marijanu Peršic i Aleksandra Bancica.

Pohvale idu i gostima iz Srbije (Ana Veljkovic, Nikola Kamberovic, Marina Miloševic, Jugoslav Hamza, Predrag Ljubenovic, Sara Asanovic, Zumreta Cuni, Dina Patarcic i Soni Halilovic), koji su interaktivnom predstavom "Žrtve ljubavi" na komican nacin iznijeli dio problema romske manjine. Predstava je dio projekta koji provodi organizacija CARE Srbija, u suradnji s nekoliko civilnih udruga, a uz financijsku pomoc Europske unije.

Iako nije tipicni predstavnik forum kazališta, ova predstava omogucuje gledateljima da se tijekom izvedbe direktno obrate likovima i postave im pitanje. Naime, edukacija je osnovna misija ovog projekta, kojem su ciljana publika Romi s juga Srbije. (R. LICUL)


Podijeli: Facebook Twiter