Kazališno citanje remek-djela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pula je sinoc ugostila predstavu "Derviš i smrt" Meše Selimovica u režiji Egona Savina, u izvedbi Narodnog pozorišta iz Beograda. Nakon rijeckog Medunarodnog festivala malih scena, višestruko nagradivana predstava odigrana je u punom Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula, a veliki ansambl predvoden odlicnim makedonskim glumcem Nikolom Ristanovskim, u glavnoj ulozi Amheda Nurudina, publika je nagradila dugim srcanim pljeskom.

Univerzalnost teme o suodnosu intelektualca i vlasti, duboka poetska filozofska promišljanja o covjeku i životu uopce, o manipulaciji zbog moci i vlasti, o moralnoj odgovornosti pojedinca, o prijateljstvu, o pravdi…, a prije svega ljepota jezika Meše Selimovica - cine osnovne potke simbolima prebogatog kazališnog citanja književnog remek-djela "Derviš i smrt" u režiji i adaptaciji Egona Savina.



Poznata dramatizacija Borislava Mihajlovica Mihiza (koja za scenu precizno reducira, ali i "cuva" pricu romana o pokušaju derviša Ahmeda Nurudina, šejha tekije mevlevijskog reda, da spasi brata koji je nepravedno zatocen u vrijeme Otomanske vladavine u Bosni) nadogradena je (dramaturginja Branislava Ilic) premještanjem radnje u Sarajevo, 1950-ih, u vrijeme Titove vladavine. Dramaturškim skokom iz 18. u sredinu 20. stoljeca (vrijeme kada je Selimovic živio i radio) Savin naglašava svevremenski karakter vlasti.


Podijeli: Facebook Twiter