Kazališni plamen upaljen u Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jubilarni, 10. medunarodni festival komornog teatra Zlatni lav svecano je otvoren u petak u Umagu. Put festivalske vatre koju su umaškim ulicama od gradske palace do Parka kraj kazališta pronosile nježne balerine, ucenice baletne škole "Carlota Grisi", uz gromoglasnu pratnju bikera iz udruge Staaari rokeri - bio je najatraktivniji dio slavljenicke ceremonije otvaranja festivala.

Deseti rodendan Zlatnom lavu cestitali su brojni Umažani i njihovi gosti, pozdravljajuci festivalski plamen koji ce gorjeti do 5. srpnja. Plamen je u Parku kraj kazališta upalila glumica i clanica žirija Jelena Veljaca.

Program otvaranja Zlatnog lava, koji je pod umjetnickim vodstvom Damira Zlatara Freya okupio 11 predstava iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, poceo je prijemom za umjetnike i festivalske uzvanike u gradskoj palaci.

- Deset godina je za dijete malo, a za festival jako puno. Hvala Gradu Umagu, svima koji su pomogli Zlatnom lavu, a prije svega cestitam covjeku koji je kroz deset godina svojom upornošcu, ljutnjom, a prije svega iskrenom ljubavlju stvorio festival, koji je zabilježen na svim kazališnim kartama ovoga dijela Europe - Damiru Zlataru Freyu, kazao je Vladimir Torbica, županijski procelnik za kulturu.

Umaški gradonacelnik Vili Bassanese istaknuo da je Zlatni lav zaštitni znak grada Umaga. U programu kraj palace, koji je vodila Vlatka Pokos, svoje je stihove kazivala Alka Vujica, a pjevao je Ivo Gamulin Gianni.

Kao prva od deset predstava koje se natjecu za festivalski grand prix u kazalištu je izveden autorski projekt Eduarda Cluga "Radio and Juliet" iz produkcije baleta Slovenskog narodnog gledališca iz Maribora.

U subotu u 21 sat na programu je "Crnac" Tatjane Gromace u režiji Tomija Janežica, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, a vec u podne na terasi kraj robne kuce pocinje okrugli stol koji vodi domacica festivala Helena Minic, glumica Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula.


Podijeli: Facebook Twiter