Kazališna poruka o društvenoj odgovornosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacko kazalište Mala scena gostovalo je u ponedjeljak u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula s predstavom Toma Lycosa i Stefa Nantsoua "Kamenje".

Kazališni komad je doživio mnoga uprizorenja i postigao velik uspjeh u cijelome svijetu zahvaljujuci aktualnoj temi, zanimljivoj i napetoj prici koja koristi sve elemente, pa cak i stereotipe filmskih kriminalistickih potraga. Izvorna inacica teksta nastala je tijekom procesa improvizacija u kojem su autori i glumci australskoga kazališta ZEAL Theatre Company Tom Lycos i Stefo Nantsou stvarali situacije i definirali dijaloge.

Dva djecaka od trinaest i petnaest godina bacajuci kamenje s nadvožnjaka na jurece automobile prouzroce nesrecu i smrt vozaca. U sudskom procesu postavlja se pitanje krivnje i kazne, ali i odgovornosti za takav nesretan dogadaj. Jesu li djecaci krivi ili nisu i, ako jesu, kako ih kazniti? Tko je odgovoran za mladenacko nasilnicko ponašanje i mnoge nesrece koje prate takvo ponašanje? Predstava postavlja sva ta pitanja i pokušava još jednom probuditi svijest o društvenoj odgovornosti kazališta za mladu publiku.

Marko Hergešic i Filip Lozic ostvarili su vrlo uvjerljive uloge, jer je citava predstava zasnovana na glumackoj igri, osvjetljavajuci problem koji se dogada i u nas, kao i tretiranjem problema s razumijevanjem i simpatijom za mlade.

Glavni protagonisti su tinejdžeri koji žele biti frajeri, bacaju kamenje s nadvožnjaka i pritom ubiju jednog vozaca. Tada zapocinje njihova introspekcija, sudenje, osjecaj krivice, utvrdivanje krivice i unutarnji slom pojedinaca, suceljavanje s vlastitom krivicom...

Izražena je edukativna uloga kazališta, kao sredstva introspekcije i katarze te prevencije nasilnickog ponašanja.

Glumci su vrlo sugestivno prikazali te mucne etape sudenja i suocavanja s bolnom istinom, a ostaje nada da je po(r)uka predstave došla do publike i da su tinejdžeri uspjeli uvidjeti koliko tragicne mogu posljedice neodgovornog i nesmotrenog ponašanja. (Vanesa BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter