Kavopije imaju manji rizik od raka maternice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žene koje piju cetiri ili više šalica kave dnevno imaju manje izgleda oboljeti od raka endometrija maternice, pokazalo je americko istraživanje u kojem je utvrdeno da kavopije imaju 25 posto manji rizik od razvoja te vrste raka.

Istraživaci su analizirali podatke od više od 67 tisuca americkih medicinskih sestara i utvrdili da žene koje piju najmanje cetiri kave dnevno imaju 25 posto manje izglede za razvoj raka endometrija maternice od žena koje su prosjecno pile manje od šalice dnevno.

Rizik razvoja te vrste raka kod žena, neovisno o pijenju kave, mali je i utvrdeno je da je tijekom 26 godina taj rak endometrija dijagnosticiran kod samo 672 žene ili kod jedan posto ispitane skupine.

Rezultati su objavljeni u casopisu Cancer Epidemiology, Biomakers & Prevention.

Iako istraživaci ne mogu nedvojbeno reci da je upravo kava razlog nižeg rizika pojave raka, istraživanje potvrduje nalaze nekih slicnih ranijih istraživanja.

Kava samo po sebi može donijeti koristi, kaže znanstvenik Edward Giovannucci s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

"Može smanjiti razinu inzulina i slobodnog estrogena koji cirkulira tijelom", kaže Giovannucci i podsjeca da su oba povezana s vecim rizikom razvoja raka endometrija.

"Ipak je preuranjeno preporuciti ženama pijenje kave radi smanjenja rizika od razvoj raka endometrija", dodaje Giovannucci te podsjeca da su smanjenje tjelesne težine i redovita tjelovježba i dalje najznacajnije preventivne mjere u borbi protiv razvoja te vrste raka.


Podijeli: Facebook Twiter