Kavalir s Titanika odlikovan nakon 100 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski kemicar koji je svojedobno putovao Titanikom i koji je u brodolomu nestao, prepustivši svoje mjesto u camcu za spašavanje jednoj putnici, bit ce postumno odlikovan, sto godina nakon njegova odvažnog, kavalirskog poteza.

Za vrijeme brodoloma Titanika 36-godišnji Rene Jacques Levy prepustio je svoje mjesto u camcu za spašavanje jednoj od putnica na brodu, ostavši na palubi, piše u ponedjeljak u priopcenju britanske znanstvene udruge Royal Society of Chemistry, koja ce ga odlikovati.

Odlikovanje ce primiti netko od Levyjevih potomaka, a bit ce mu uruceno u travnju.

Zahvaljujuci arhivskim zapisima doznalo se za sudbinu mladoga kemicara Levyja, rodenog u Nancyju 1875., koji je u Kanadu emigrirao 1903. zajedno sa suprugom i troje djece. U Europu se vratio 1912. kako bi prisustvovao jednome pogrebu, nakon cega se ukrcao u Titanik da bi se vratio obitelji.

"U povodu obilježavanja stogodišnjice potonuca Titanika, smatrali smo da bi bilo prikladno na ovaj nacin pozdraviti odvažnost jednoga od naših kolega", rekao je predsjednik Royal Society of Chemistry David Phillips.

Slavni putnicki brod Titanik potonuo je nakon sudara sa santom leda na sjevernom Atlantiku 15. travnja 1912., na svom prvom putovanju. U nesreci je poginulo 1517 putnika i clanova posade.


Podijeli: Facebook Twiter