Kava štiti od raka dojke?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žene koje piju mnogo kave možda si upola smanjuju rizik za jedan od agresivnijih oblika raka dojke, objavili su švedski znanstvenici, prenosi BBC.

Rezultati istraživanja Karolinska instituta iz Stockholma, provedena na gotovo 6.000 žena, sugeriraju da žene koje piju više od pet šalica kave na dan imaju 50 posto manji rizik od agresivnog raka dojke s negativnim estrogenskim receptorima. Svaka cetvrta žena s rakom dojke ima taj agresivni tip raka, koji je cesto otporan na tretman lijekovima i zahtijeva intenzivnu kemoterapiju.

No, strucnjaci upozoravaju da se radi o prvoj takvoj studiji i da je rezultate potrebno dodatno potvrditi. Stoga su švedski znanstvenici vec poceli s novim istraživanjima kojima ce dublje analizirati dosadašnje pokazatelje.

U studiji, objavljenoj u casopisu "Breast Cancer Research", znastvenici su ispitivali sudionice ankete, žene nakon menopauze, o nekim životnim navikama, ukljucujuci i konzumaciju kave. Rezultati su pokazali povezanost veceg unosa kave i nižeg rizika od raka.

"Bili smo iznenadeni. Ali je rezultat bio ocit. Kada smo malo pomnije analizirali, vidjeli smo da je baš agresivni oblik raka upola rijedi kod žena koje piju mnogo kave", rekao je švedski profesor Per Hall.

Medutim, nije još poznato što izaziva takav ucinak. "Ne znamo zasad što se krije iza toga. U kavi ima toliko mnogo razlicitih sastojaka da bilo koji od njih može imati utjecaja na ovakve rezultate", rekao je Hall, najavljujuci dodatna istraživanja.


Podijeli: Facebook Twiter