Kava skuplja za kunu, sokovi, piva i vina za dvije

Hoće li zadnje porezne promjene platiti ugostitelji ili njihovi gosti? (Milivoj MIJOŠEK)
Hoće li zadnje porezne promjene platiti ugostitelji ili njihovi gosti? (Milivoj MIJOŠEK)

Nakon što su s 1. siječnjem porezne izmjene ugostiteljstvu ponovo donijele viši PDV, koji je s 13 narastao na 25 posto, kava je u nekim pulskim kafićima jučer bila za kunu skuplja, a sokovi, pivo i vino skuplji su za kunu do dvije. No, situacija nije svugdje jednaka.

U jučerašnjem obilasku kafića u gradu doznali smo da su cijene dignuli oni kafići koji su od prije imali niže cijene te, kako smo doznali, oni "uz more", dok mnogi o dizanju još uvijek kalkuliraju. Rijetki su oni koji su nam odmah ustvrdili kako svoje cijene nisu i neće dirati te se za goste ništa neće mijenjati. Barem za sada. Jedna od njih je i vlasnica popularnog "Kukuriku bara".

- Naravno da će ove promjene utjecati na naše poslovanje no nećemo dozvoliti da se preliju na naše goste. Stoga ne planiramo dirati cijene i vidjet ćemo kako ćemo tako uspjeti funkcionirati, kazala nam je jučer Marina Bajlo.

Ugostitelji oprezni

Ugostitelji s glavnog gradskog trga, Foruma, jučer su još uvijek imali "stare" cijene. Kako su nam ispričali zadnjih su dana, oko dočeka, imali takvu gužvu pa da su i htjeli nisu imali vremena za korekcije cijena jer je to ipak posao koji se mora odraditi. Uz riječi da će do korekcija kad-tad ipak morati doći navode nam da će o tome porazgovarati i sa svojim kolegama-ugostiteljima u blizini. Neki tako, barem neslužbeno, korekcije cijena najavljuju uskoro dok se neki nadaju da će moći izdržati još jedno vrijeme te će cijene povisiti tek prije sezone.

Ipak, od Borisa Cvajnera iz "Cvajnera" doznajemo kako za sada ne planira dizati cijene, no ako se potreba za to pokaže onda neće ići na jednolično dizanje cijena već će se razmisliti čemu podignuti cijenu, a što ostaviti na starim cijenama. Inače, ovdje "obična" kava košta osam kuna. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter