Kava s halal certifikatom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka C-M, koja u žminjskoj industrijskoj zoni proizvodi kavu Caffe Monte, u cetvrtak je dobila halal certifikat. To znaci da tu kavu mogu konzumirati i osobe muslimanske vjeroispovijesti. Certifikat je tvrtki C-M urucio ravnatelj Centra za certifikaciju halal kvalitete u Hrvatskoj, ujedno i zamjenik muftije, Aziz Asanovic, dok je voditelj postupka bio Aldin Dugojnic.

Asanovic je naglasio da kava inace ne spada u zabranjene proizvode, no da se tijekom prerade cesto koriste kemijski sastavi koji nisu dozvoljeni. Certifikat je do sada izdan za 23 hrvatska proizvoda, a kava Monte ga je dobila prva otkako se od pocetka godine Centar za certificiranje odvojio od onoga u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik tvrtke Ivo Uccio Miletic je naglasio da tvrtka uvodenjem halal certifikata za svoju proizvodnju palete Caffe Monte dobiva mogucnost izlaska na tržište 44 zemalja svijeta gdje zakonska regulativa nalaže da prehrambeni proizvodi moraju imati halal certifikat.

Certifikat se dobiva na godinu dana te se obnavlja ukoliko se poštuju svi procesi proizvodnje prema halal standardima, a sustavno ce biti kontroliran tijekom tog perioda.

Asanovic je naglasio da je sve veci interes i hotelijerskih kuca da njihova hrana i pice dobiju taj certifikat te da ce to privuci i nove turiste. Proizvodi Caffe Monte, uz ovaj certifikat, posjeduju i certifikate HACCP, ISO i košer, te nose znak Hrvatska kvaliteta.


Podijeli: Facebook Twiter