Kava i djecja hrana opasne po zdravlje?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je novo, trece dosadašnje izvješce o pronalasku tzv. furana u hrani u 20 zemalja-clanica EU-a. Rijec je o organskoj tvari koja nastaje pri termickoj obradi hrane, a za koju je prije nekoliko godina ustanovljeno da je potencijalno kancerogena za ljude.

Kako stoji u izvješcu, koje je objedinilo podatke monitoringa od 2004. godine naovamo, ukljucujuci najnoviji monitoring proveden tijekom prošle godine, kava i djecja hrana u staklenkama (povrce), odnosno mlijecne formule, mlijeko u prahu, kao nadomjestak majcinog mlijeka, sadrže najviše furana, odnosno kolicine najopasnije po zdravlje odraslih i djece. Pritom, radi se o djeci najmlade dobi, kojoj je kašasta hrana, te dojenacke formule, namijenjena.

O kojim je konkretno proizvodima rijec, u izvješcu se ne navodi, vec se samo kaže da su najviše razine furana nadene u kavi, u kojoj se srednje vrijednosti ove tvari krecu od 45 mikrograma po kilogramu u slucaju kuhane kave, do nevjerojatnih 6.407 mikrograma po kilogramu kad je u pitanju pržena kava u zrnu. Kolicine furana pronadene u hrani namijenjenoj djeci, krecu se od 3,2 mikrograma po kilogramu u dojenackim "formulama", do 49 mikrograma u djecjoj hrani u staklenkama s povrcem.

U normalnim okolnostima, dozvoljene kolicine furana krecu se od 0,03 i 0,59 mikrograma po kilogramu tjelesne težine po danu za odrasle osobe, izmedu 0,02 do 0,13 mikrograma za adolescente, od 0,04 i 0,22 mikrograma po kilogramu tjelesne težine po danu za drugu djecu, izmedu 0,05 do 0,31 za malu djecu i izmedu 0,09 i 0,22 mikrograma za dojencad.

Prvo upozorenje na furan dala je americka organizacija US Food and Drug Administration, koja je prije sedam godina objavila izvješce o pojavi furana u toplinski tretiranoj hrani. Tada je prvi put otkriven furan u velikom broju namirnica koje prolaze toplinsku obradu, kao što su konzervirana, odnosno hrana u staklenkama opcenito.

Ciljana pretraga tada je krenula i u zemljama EU-a, u kojima je od 2004. godine do kaja prošle godine analizirano više od pet tisuca uzoraka, a jedinstveni zakljucak o najvecoj opasnosti od furana u kavi i djecjim staklenkama, potvrden je i najnovijim EFSA-inim izvješcem za prošlu godinu.

Vec je lani u veljaci iz EFSA-e poruceno da "granica izloženosti za furane indicira zabrinutost za zdravlje ljudi" te je najavljeno da ce se istražiti moguce mjere koje ce smanjiti izloženost ljudi ovoj opasnoj tvari. Ispituje se hrana u 21 kategoriji, pri cemu ih se pet odnosi na kavu i proizvode od kave.


Podijeli: Facebook Twiter