Kava, caj i orah cuvaju mozak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstvenici sa Sveucilišta California kažu da ispijanje caja, kave, grickanje oraha, redovita tjelovježba i vrijeme provedeno pod suncem sprecavaju pojavu Alzhaimerove bolesti.

Pokazalo se da dnevno ispijanje šalice kave ili caja smanjuje gubitak memorije za 40 posto, izjavili su na Medunarodnoj konferenciji o Alzheimerovoj bolesti na Havajima. Istraživanje je pokazalo da ljudi koji redovno piju caj, a stariji su od 65 pokazuju 37 posto manje znakova demencije nego oni koji uopce ne piju caj. A oni koji piju kavu barem pet puta tjedno smanjuju gubitak pamcenja za 20 posto u usporedbi s onima koji uopce ne piju kavu.

Drugo pak istraživanje je pokazalo da od Alzhaimera može štititi i grickanje oraha. Miševi koji su jeli puno oraha drasticno su popravili sposobnost ucenja i pamcenja, tvrdi se u studiji s njujorškog Institute for Basic Research in Developmental Disabilities. Rezultati sugeriraju da orasi imaju slican ucinak i na ljude no to bi trebalo dokazati neko novo istraživanje.

Ustanovljeno je da životni stil znacajno utjece na pojavu ili smanjenje rizika od demencije. Starije osobe koje održavaju umjerenu razinu tjelovježbe, primjerice tako što igraju golf ili trce imaju i do 40 posto manje šansi da dobiju Alzheimerovu bolest, pokazala je studija sa Sveucilišne medicinske škole u Bostonu. Studija je pratila 1.200 osoba cija je prosjecna starost bila 76 godina. Zakljucili su da fizicka aktivnost ima snažan utjecaj na smanjenje gubitka memorije, posebno kod muškaraca.

Provodite li vrijeme pod suncem takoder bi mogli duže i bolje pamtiti. Osobe koje nemaju dovoljno vitamina D – kojeg tijelo proizvodi cim sunce dotakne kožu – mogu vjerojatnije razviti Alzheimerovu bolest. Znanstvenici sa Sveucilišta Exeter proucavali su više od 3.300 osoba starijih od 65 i ustanovili da oni s deficitom vitamina D imaju gotovo pet puta veci rizik. Iako se vitamin D nalazi u hrani poput masnoj ribi i jajima, vecina se dobiva izlaganjem suncu.


Podijeli: Facebook Twiter