Ispijanje kave moglo bi utjecati na smanjenje pojave rizika od dijabetesa, otkrili su znanstvenici sa Sveucilišta Huazhong. Naime, njihova je studija pokazala kako ovo pice sadrži tri sastojka koja mogu blokirati toksicnu nadogradnju proteina.
Dijabetes tipa 2 javlja se kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina, a kava, cini se sprecava razaranje stanica koje stvaraju inzulin. Upravo iz tog razloga se nadaju da bi neki od sastojaka kave mogli pomoci u razvoju novih tretmana za lijecenje ove bolesti koja iz dana u dan povecava broj svojih žrtava.
"Sastojci koji su u igri nalaze se, zanimljivo je, cak i u kavi bez kofeina, tako da u nekim slucajevima bezkofeinska kava ima cak još veci utjecaj na smanjenje rizika od dijabetesa", izjavio je voditelj studije Kun Huang.
Trenutno su u planu nove studije koje ce razjasniti koja je povezanost kave i smanjenja rizika od dijabetesa od kojeg samo u Velikoj Britaniji boluje 2,8 milijuna ljudi, a smatra se da ga cak još milijun osoba ima, no nije toga ni svjesno.