Kauzlarić Atač i Gračan u El Magazeinu

Crteži Zlatka Kauzlarića Atača
Crteži Zlatka Kauzlarića Atača

U vodnjanskoj galeriji El magazein sinoć je otvorena izložba "Eros & Tanatos" Zlatka Kauzlarića Atača i Stjepana Gračana. Upriličena pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana, u suradnji s Turističkom zajednicom, a uz sponzorstvu Ulysses Theatra koji je ovom prigodom predstavio i glumac Rade Šerbedžija.

O Atačevim i Gračanovim radovima govorila je Kristina Tamara Franić koja je istaknula da dvojicu umjetnika povezuje djelatnost u grupi Biafra tijekom sedamdesetih godina te da obojica imaju ekspresivni i buntovnički izraz koji je sada iskusniji i jači. Obojica, istaknula je Franić, tragaju za esencijom s tim da Gračan ilustrira smrt, a Atač ženu.

"Drago mi je da danas stojim pored ove dvojice frajera s kojima sam šezdeset i osme stajao u demonstracijama", kazao je Šerbedžija te na oduševljenje brojne publike recitirao pjesmu Milana Begovića iz 1911. godine.

Izložbu prati i deplijan, a valja istaknuti činjenicu da se Atač predstavio svojim prepoznatljivim i gestualno erotiziranim ženskim aktovima, dok je Gračan izložio skulpturu u modernističkom duhu. Interesantan i dinamičan postav dao je scenografsku notu ovog sve popularnijeg vodnjanskog umjetničkom okupljalištu.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Alba i Leo. (V. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter