"Kauboji" će ujahati u kina, jesu li svi spremni?

Plakat filma 'Kauboji' (arhiva GI)
Plakat filma 'Kauboji' (arhiva GI)

Od onog optimističkog slogana Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva kulture Hrvatske: "Popravimo hrvatsku sliku i ton", koji je rezultirao javnim natječajem za digitalizaciju hrvatskih nezavisnih kina i na koji su se javili mnogi gradovi i prikazivači, pa do konačnog potpisivanja ugovora (a i obaveza) 8. srpnja ove godine kada je slogan jednostavno postao "Popravljamo hrvatsku sliku i ton" nije prošlo previše vremena, a sve je rezultiralo time da su od 43 kina u Hrvatskoj, njih 28 u 27 gradova i 18 županija konačno dobila digitalnu tehniku (tu treba pribrojiti i šest festivala).

No, pitanje je hoće li svi koji su preuzeli opremu do 10. listopada ispuniti svoje obaveze te očuvati zajedništvo na koje se od prvih dana akcije pozivao ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

Kako saznajemo, na nedavnom sastanku s prikazivačima u Zagrebu dogovoreno je da najnoviji hrvatski film i mogući veliki kinohit "Kauboji" Tomislava Mršića krene nakon zagrebačke premijere 10. listopada istovremeno u sva digitalizirana kina.

Bila bi to svojevrsna velika pobjeda, novo osvajanje gledatelja, a "Kauboji" bi pobjednički ujahali u 28 gradova, ako su ih lokalni šerifi spremni propustiti bez ispaljenog metka.

Potpisivanju ugovora o digitalnoj opremi, 8. srpnja u Zagrebu prisustvovalo je tridesetak sretnika koji će od Korčule do Poreča uživati u čarima digitalnog kina. Za Pulu, Poreč, Rovinj i Pazin svakako je to važan događaj i sudeći po do sada pristiglim informacijama jedino nešto malo šteka u Pazinu, koji bi u cijeloj priči mogao biti iznimka. Za vjerovati je i nadati se da sjedište Istarske županije, barem na papiru, u svom slavljeničkom ruhu ovih dana neće iznevjeriti preuzete obaveze i da će "Kauboji" i ovdje ujahati, a gledatelji pucati od smijeha. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter