Katolicki svecenici u Backoj gladuju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Katolicko svecenstvo u pojedinim selima Backe doslovno gladuje jer je financijska potpora vjernika i države nedovoljna, izjavio je u TV emisiji "Hrvatska rijec" predsjedavajuci Katolickog instituta "Ivan Antunovic" župnik iz Subotice dr. Andrija Kopilovic.

- Imamo sela u kojima župnik oskudijeva u najosnovnijim stvarima. Na primjer, u mjestima Futog i Titel. Situacija je tako teška da njihovo stanje granici s gladu, kaže dr. Kopilovic, demantirajuci tako, kako kaže, zablude o "bogatstvu Katolicke crkve u Backoj". To uopce nije tocno, dodaje, jer svecenstvo u Subotickoj biskupiji ima mjesecnu placu koja iznosi oko 110 eura, pa da bi sebe i institucije izdržavali, moraju tražiti pomoc izvana.

O bogatstvu Katolicke crkve u Srbiji, odnosno Backoj može se eventualno govoriti u razdoblju prije 100 godina, kada je najveci dio crkava u ovoj regiji i graden, navodi dr. Kopilovic. - Imamo zato 30 posto pasivnih župa, što znaci da postoje objekti, ali u njima nema vjernika, kaže župnik i dodaje kako je rijec o manjim sredinama, selima u kojima je nekada živio veliki broj aktivnih vjernika.


Podijeli: Facebook Twiter