Katoličke škole ne žele zdravstveni odgoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlukom crkvenog vrha, tri tisuće učenika u 12 gimnazija i dvije osnovne škole, koliko ih u Hrvatskoj djeluje pod okriljem Katoličke crkve, do daljnjeg neće slušati zdravstveni odgoj. Zbog spornih sadržaja u modulima o spolnosti koje Katolička crkva smatra neprihvatljivima, Hrvatska biskupska konferencija (HBK) izjasnila se da program protivan katoličkom svjetonazoru neće uvoditi u katoličke škole.

Crkveni bojkot zdravstvenog odgoja kosi se međutim sa Zakonom o osnovnim i srednjim školama, koji privatne škole s pravom javnosti, među koje se ubrajaju i škole vjerskih zajednica, obvezuje da djecu podučavaju u skladu s nacionalnim nastavnim planom i programom.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović dao je do znanja da je nastava zdravstvenog odgoja obavezna te da će se bojkot kažnjavati neopravdanim satom, a sada poručuje kako nitko, pa ni katoličke škole, neće biti izuzet od tog pravila. 

- Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi sve su škole dužne provoditi Kurikulum zdravstvenog odgoja. To se odnosi i na katoličke škole s pravom javnosti, rezolutan je Jovanović. Program se, kaže ministar, mora realizirati do 15. lipnja. Njegovu će provedbu u školama kontrolirati Agencija za odgoj i obrazovanje, a evaluaciju će provesti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje.

U HBK pak smatraju da katoličke osnovne i srednje škole mogu i moraju biti izuzete od provedbe zdravstvenog odgoja, i to temeljem ugovora s Vladom. O tom pitanju, podsjećaju naši sugovornici, biskupi su razgovarali na plenarnom zasjedanju sredinom studenog te su se pozvali na članak 9. ugovora koji su Vlada i HBK sklopili, a tiče se osnivanja i djelovanja katoličkih škola.

"U svezi s tim biskupi su potvrdili da na temelju Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije o katoličkim osnovnim i srednjim školama od 23. svibnja 2011. "katoličke škole imaju pravo provoditi odgojno-obrazovne programe (...) sukladno katoličkim moralnim načelima", naveli su tada u priopćenju na koje su nas i jučer uputili.  (Lj. B. M., I. F./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter