Katolička crkva u Istri i fašizam 1921.

Potpuno uništeni vodovi koje nam je pokazao Vlado Burul
Potpuno uništeni vodovi koje nam je pokazao Vlado Burul

Javno predavanje dr. sc. Stipana Trogrlića "Katolička crkva u Istri i nastupajući fašizam: parlamentarni izbori 1921." održat će se sutra, s početkom u 18 sati, u Domu antifašista Pula.

Trogrlić će izlagati o "Fasci italiani di combattimento", koji su osnovani 1919. godine u Milanu radi borbe protiv komunizma i socijalizma. Oni su u Istri i čitavoj Julijskoj Veneciji narednih godina imali primarno nacionalni zadatak da raznim oblicima represije onemoguće svaki javni nacionalno-politički izričaj Hrvata i Slovenaca. Fašistički skvadristi i prije dolaska fašizma na vlast (1922.) isticali su se svojom brutalnošću protiv "inorodnog" stanovništva.

Tako su uoči i tijekom izbora za talijanski parlament, zakazanih za 15. svibnja 1921. godine, na "slavenske" birače vršeni razni oblici pritiska; od prijetnji, fizičkih napada, protjerivanja glasača do iskrivljivanja rezultata glasovanja. Posebne mjere poduzimane su prema "slavenskim" svećenicima. Znajući za njihov utjecaj na župljane-glasače, nastojalo ih se zastrašivanjem pridobiti za talijanski Blok ili udaljavanjem sa župa onemogućiti njihov utjecaj na glasače.

Dr. sc. Stipan Trogrlić rođen je u Studencima kod Imotskog 1952. godine. Završio je franjevačku gimnaziju u Sinju, diplomirao na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1976. godine. Doktorirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Diplomirao je i na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu - Područnom studiju u Rijeci. Autor je više knjiga i znanstvenih članaka o odnosima Crkve i države u Istri u tijeku 19. i 20. stoljeća te drži predavanja o crkvenim temama iz povijesti. Radi kao voditelj pulskog Centra za znanstvena istraživanja Instituta Ivo Pilar iz Zagreba u zvanju znanstvenog savjetnika. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter