Katja Gašparini: S naših 65 tisuća stabala očekujemo 130 tona ulja

Dužnosnici su obišli zgradu
Dužnosnici su obišli zgradu

Strojevi za preradu maslina u ulje u punom su pogonu, a kako i neće kad je upravo započela berba svima dobro poznatih plodova od kojih se dobiva žuto zlato ekstra kvalitete koje u kulinarskom svijetu nema premca. Kao i diljem Istre, svoja vrata uljare jučer je otvorila i porečka poljoprivredna tvrtka "Agrolaguna", a pred njom će ovih dana zasigurno u velikoj koloni svoje masline dovoziti i mali privatnici ne bi li što prije započeli proces pretvorbe koštuničavih plodova u tekuće stanje i time zadržali što bolju kvalitetu ulja.

Pet lokacija

- Ovogodišnja bi berba maslina trebala biti prosječna, s dobrim prinosima, kvalitetom i randmanima. "Agrolaguna" sveukupno ima 220 hektara zemljišta na pet lokacija koja se nalaze uz samo more, a na njima je posađeno 65 tisuća stabala od kojih očekujemo da će se ove godine dobiti otprilike 130 tona ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Berba će trajati ovisno o vremenu, mjesec do mjesec i pol dana, a na poslovima branja već je angažirano stotinjak berača. Radnika nam fali, pa smo stoga raspisali otvoreni natječaji za prijem svih zainteresiranih za berbu, kao i tresače. Svakom radniku koji nije iz okolice Poreča, osiguravamo smještaj i topli obrok, a plaća ovisi o učinku, odnosno po kilogramu ubranog ploda, rekla nam je rukovoditeljica maslinarstva i uljarstva "Agrolagune" Katja Gašparini.

Cijena kao lani

Dodala je i da će malim privatnim poljoprivrednicima i uzgajivačima maslina vrata njihove uljare biti otvorena svakoga dana, od 7 do 19 sati, ali uz jedan jedini uvjet, a taj je obavezna prethodna najava dolaska, s obzirom na duže čekanje. Cijena prerade iznosit će isto kao i lani, 1,40 kuna po kilogramu, a Agrolaguna će svoje ulje prodavati po 89 kuna.

Picholino, Pendolino, Ascolana, Leccino te autohtona sorta Istarska bjelica najzastupljenije su sorte malih poljoprivrednika, a zavisno od sorte do sorte, prethodnoj rezidbi, navodnjavanju, poziciji terena i drugim parametrima variraju i količine ubrana ploda, pa tako i dobivenog ulja. S obzirom da jučer pred Agrolaguninom uljarom nije bilo nikoga, telefonski smo upitali nekolicinu maslinara kako su zadovoljni ovogodišnjim urodom i koliko procjenjuju da će dobiti ulja. Većina njih smatra da će zbog sušnog perioda ona biti nešto manja, drugi s obzirom na velike količine kiše tijekom rujna smatraju da su plodovi te kapi s neba i upile, a što će se pokazati u konačnici vidjet će sami kad zelenkasta tekućina izađe na svjetlost dana i ubrzo bude pretakana u bačve, staklene boce i kanistre. Prema svemu dosad izrečenom, urod bi trebao biti u granicama tolerancije, a kemijske analize prikazati zadovoljavajuću kvalitetu, barem tako tvrde mnogi koji su se pozabavili statističkim podacima, uspoređujući sve dosadašnje berbe tijekom godina i klimatske uvjete. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter