Katastrofalne posljedice od zlatne žutice

Eliđo Pilato iz općine Vižinada morao je povaditi 20 posto trseva (bijele obloge pokazuju posađene mladice)
Eliđo Pilato iz općine Vižinada morao je povaditi 20 posto trseva (bijele obloge pokazuju posađene mladice)

Zlatna žutica vinove loze ozbiljno je zaprijetila istarskim vinogradima, iako još nismo svjesni razmjera i opasnosti od ove pošasti. Treba proći padinama između Buja, Brtonigle i Novigrada, pa kada primijetimo velike izorane ali nezasađene površine - sve su to do prije godinu dana bili vinogradi. Morali su biti izvađeni, jer su bili napadnuti zlatnom žuticom, bolešću koju izaziva miokroorganizam fitoplazma, kojeg prenosi kukac američki cvrčak.

Prvi simptom - manje šećera

Posljedice zlatne žutice na svojoj je koži itekako osjetio Luciano Visintin, čija je vinarija Veralda zbog ove bolesti izgubila čak 12 hektara vinograda. Prvi simptomi bolesti u Veraldinim vinogradima primijećeni su 2014. godine, kada je izmjereni šećer u grožđu počeo vidno opadati na položajima na kojima je inače uvijek bio dobar, ali se na lozi još uvijek ništa nije vidjelo. Dogodine se pojavio novi simptom: mladi izbojci koje loza pušta na proljeće, lucnjevi, nisu kasnije tijekom vegetacije odrvenjeli kao što je normalno, već su ostali zeleni. Ako bi se na takvim lozama i formirali zeleni grozdići, oni se nisu dalje razvijali već su se počinjali sušiti, a zatim se osušila i cijela loza. "Nismo bili spremni, nitko nas nije podučio kakva je to bolest, kako se manifestira i kako joj se suprotstaviti u to vrijeme", pripovijeda Luciano Visintin. Prvo upozorenje da bi se moglo raditi baš o zlatnoj žutici stiglo je od stručnjaka iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, kaže Visintin, naglašavajući: "Da nije bilo Instituta, mi ni do danas ne bismo znali da je to zlatna žutica". Nakon što je zbog tog upozorenja u svoj vinograd pozvao fitosanitarnu inspekciju koja je uzela uzorke, laboratorijskom je analizom potvrđeno da se radi o zlatnoj žutici, ali do tada su već bile zahvaćene velike površine vinograda, a kad je u vinogradu zaraženo preko 20 posto trsova, treba povaditi cijeli vinograd kako se zaraza ne bi širila. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter