Katastrofalne poplave u Sjevernoj Koreji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poplave na sjeveroistoku Sjeverne Koreje u kojima je poginulo ili nestalo više stotina osoba, "najveća su katastrofa" u zemlji nakon Drugog svjetskog rata, izvijestila je u srijedu službena agencija KCNA.

Agencija KCNA ne daje točan broj poginulih i nestalih ali po UN-u, radi se o 138 mrtvih i 400 nestalih duž rijeke Tumen. Rijeka dijelom čini granicu između Sjeverne Koreje s jedne strane te Kine i Rusije s druge.

Voda koja se prelila opustošila je sela i uništila kuće te tisućama osoba treba hitan smještaj i pomoć u hrani. "Poplave izazvane tajfunom koji je pogodio pokrajinu Sjeverni Hamgyong između 29. kolovoza i 2. rujna najgora su katastrofa poslije oslobođenja 1945.", nakon japanske kolonijalne okupacije, javlja KCNA.

Po prvi put agencija iznosi brojčane podatke o raseljenima, objavivši da je 68.900 osoba moralo napustiti domove. UN govori o 107.000 raseljenih.

Najmanje 29.800 stanova i 900 javnih zgrada uništeno je dok je 180 cestovnih dionica i više od 60 mostova pretrpjelo velike štete, dodaje KCNA. Prekinuta je struja i komunikacijske veze, po istom izvoru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter