Katastar seli iz Buzeta u Kopar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je ovog tjedna posebnom notom dopustila Kopru vodenje katastra za Pregaru. Katastar za ovo selo na slovenskoj strani granice voden je dosad u Buzetu. U slovenskom ministarstvu pravosuda taj su cin hrvatske strane ocijenili kao "veliko olakšanje".

Upravo je dogovor o rješenju problema katastra za selo Pregara bio presudan da su odbori slovenskog parlamenta za unutarnju politiku, javnu upravu i pravosude te financije i monetarnu politiku ovog tjedna dali zeleno svjetlo i podržali zatvaranje preostalih poglavlja hrvatskih pregovora s EU-om. Slijedom toga i maticni je Odbor za europske poslove u petak podržao zatvaranje zadnjih cetiriju poglavlja u pregovorima Hrvatske za clanstvo u EU. Time je potvrdeno da Slovenija više nema rezervi u pogledu zakljucivanja pristupnog procesa s Hrvatskom.

Rekli bismo - EU cini cuda - jer problematika zemljišne knjige katastarske opcine Salež vukla se godinama. Odvajanje podataka iz zemljišne knjige Saleža najavljivano je i 2005., a vec se tada u Opcinskom sudu Buzet o tome govorilo kao o dugogodišnjoj problematici.

Zemljišna knjiga katastarske opcine Salež, koja teritorijalno obuhvaca cestice u Hrvatskoj i Sloveniji, bila je u ožujku 2005. godine u Opcinskom sudu u Buzetu temom susreta predstavnika ministarstva pravosuda dviju država. Razgovaralo se tada o odvajanju podataka iz zemljišne knjige za k.o. Salež. Izrada potrebnih analiza i definiranje rokova za pocetak i dovršetak prijenosa podataka, najavljeno je tada, trebali su biti zgotovljeni u vrlo kratkom roku, ali se sve ipak dobrano oteglo.

- Nakon toliko godina konacno je riješen problem, no nismo ga riješili sami, vec nam je trebao EU da bismo to ucinili, komentar je buzetskog gradonacelnika Valtera Flega.

Potreba rješavanja ovog problema korištena je i kao argument u borbi za opstanak Opcinskog suda u Buzetu, a kasnije protiv preseljenja Stalne službe Buzet Opcinskog suda Pazin u Pazin, jer bi to, medu ostalim, usporilo i postupak uredivanja zemljišnih knjiga. Gradonacelnik je opetovano upozoravao, zadnji put u sijecnju ove godine, da se zemljišna knjiga za k.o. Salež još vodi i za dio podrucja Slovenije ciji je katastar u Kopru, kao k.o. Pregara, pa treba provesti postupak osnivanja za k.o. Salež i odvojiti dio teritorija sa Slovenijom.

Slovenci su obavili dio priprema u buzetskoj gruntovnici i dostavljen im je popis svih katastarskih cestica koje obuhvacaju njihovo podrucje, no zemljišna knjiga za Sloveniju i dalje se vodila u Buzetu, a katastar je u Sloveniji. Sada ce se katastar za selo Pregaru konacno "preseliti" u Kopar. (Gordana CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter