Katarina je naše zajednicko kulturno dobro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon velike prašine koja se podigla zbog proglašenja lokacija Sveta Katarina, Monumenti i Hidrobaza kulturnim dobrom i izjavom istarskog župana Ivana Jakovcica da je za to kriva "mafija u kulturi", jucer se oglasila Pulska grupa. Ta skupina arhitekata je, podsjetimo, izabrana da na iducem Venecijanskom bijenalu prezentira svoje ideje o arhitektonskim rješenjima otoka Sveta Katarina i druge lokacije.

- Odlucili smo javno istupiti i podržati zaposlenike Konzervatorskog odjela u Puli kao i radnike Ministarstva kulture koji su vec punih tjedan dana predmet medijske hajke i poziva na linc u orkestraciji vladajucih stranaka. Takvom hajkom politicari konstruiraju krivca kako bi odvratili pažnju od suštine problema, a to je fijasko projekta "Brijuni rivijera". Ovim putem želimo im odaslati jasnu poruku - dosta, istaknuo je Emil Jurcan.

- Otok Katarina je neosporno kulturno dobro, a svi koji se bore tu cinjenicu diskreditirati brisanjem otoka s liste kulturnih dobara nisu ništa drugo do vandali, isti oni koji su svojim neizvedivim megalomanskim vizijama sprijecili korištenje vojnih zona te prepustili ovaj prostor zubu vremena i na taj nacin ga i devastirali. U slucaju da se Vlada odluci na barbarski cin brisanja sa registra kulturnog dobra ne znamo što nam preostaje prezentirati na Bijenalu u Veneciji ukoliko predstavljamo mjesto u kojem je kultura predmet javnog linca, kažu u Pulskoj grupi. (C. B. GALIC)


Podijeli: Facebook Twiter