Katarina i Monumenti zaštićeni samo na papiru

Sve arheološke nalaze na Vallelungi uskoro će smjestiti u obližnje čvrste objekte i zaključati (D. ŠTIFANIĆ)
Sve arheološke nalaze na Vallelungi uskoro će smjestiti u obližnje čvrste objekte i zaključati (D. ŠTIFANIĆ)

Sjeverni dio pulske luke - Sv. Katarina i Monumenti - očito su i dalje na meti kradljivaca i vandala. Kao što smo pisali, ukradena je kompletna oprema trafostanice, počupane su i odvezene kamene stepenice te kameni blokovi iz arheološkog nalazišta. Ovaj kompleks, koji su konzervatori nedavno proglasili kulturnim dobrom, štiti se, po svemu sudeći, samo na papiru. Kao što je poznato, koncesiju nad tim područjem dobio je Danko Končar, koji očekuje potrebne dozvole kako bi ušao u posjed.

Ministarstvo kulture pitali smo na koji način oni štitite kulturno dobro na Sv. Katarini i Monumentima od učestalih krađa i uništavanja i što će poduzeti da to spriječe.

- U slučaju krađe, pa i navodnih krađa koje spominjete, prije svega je nadležno Ministarstvo unutarnjih poslova. Obveza je svakoga da eventualnu krađu prijavi nadležnoj policijskoj postaji, u ovom slučaju onoj u Puli. Također, Končar, ako je što vidio, trebao je i mogao prijaviti što se događa i Konzervatorskom odjelu u Puli ili Ministarstvu kulture u Zagrebu, stoji u odgovoru koji smo dobili od glasnogovornice.

Informaciju o novim devastacijama dobili smo prošlog tjedna od Gorana Veljovića, pravnog zastupnika Danka Končara koji je lani na natječaju dobio na 50-godišnju koncesiju to područje kada prikupi sve dozvole. Sada može doći tek kao posjetitelj iako će to područje biti polustoljetni posjed njegove tvrtke Kermas možda od 2014. No, pitanje je što će tada tamo zateći s obzirom na brzinu krađe i devastacije područja koje je proglašeno kulturnim dobrom, i to nakon što je raspisan natječaj, a prije nego je odabrana najbolja ponuda.

Međutim, zaštita je samo mrtvo slovo na papiru, a devastacija traje još od početka 2004. godine kada je 5. korpus Hrvatske kopnene vojske iz Rijeke potpisao primopredaju vojarni Monumenti i Sveta Katarina s Hrvatskim fondom za privatizaciju. HFP se u međuvremenu nekoliko puta preoblikovao i promijenio nekoliko čelnika, ali nitko od njih nije ni na koji način zaštitio sjeverni Pulski zaljev. (Piše P. GREGOROVIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter