Katar mitom kupio SP za 3,7 milijuna eura?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desetak dana prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu Međunarodnu nogometnu federaciju (FIFA) uzdrmala je velika afera nakon što je The Sunday Times objavio da je "Katar kupio SP 2022. podmitivši čelnike FIFA-e".

The Sunday Times je došao u posjed tajnih e-mailova, pisama i dokaza o bankovnim transakcijama koji ukazuju da su vodeći ljudi katarskog nogometnog saveza podmićivali dužnosnike FIFA-e da bi podržali kandidaturu ove države. Uplate pokazuju da je bivši katarski čelnik Mohamed Bin Hammam "podijelio" 3,7 milijuna eura mita. Novac je pristigao na račune dužnosnika FIFA-e godinu dana prije nego što je donesena odluka o domaćinu SP-a.

Katarski nogometni savez je negirao optužbe, uz tvrdnju da je Bin Hammam djelovao samostalno i nije imao podršku nogometnog saveza te zemlje. Prozvani Bin Hammam, kao i članovi njegove obitelji, nisu željeli komentirati pisanje Sunday Timesa.

Zanimljivo, FIFA je 2011. doživotno suspendirala Bin Hammama, koji je bio i predsjednik Azijskog nogometnog saveza, zbog podmićivanja glasača u izboru za predsjednika FIFA-e.

Bin Hammam je tada postao najviši FIFA-in dužnosnik osuđen za korupciju u 107 godina dugoj povijesti te organizacije. Kataranin je optužbe zanijekao tvrdeći da se radilo o uobičajenim darovima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter