Katamaran spreman za Crnu Goru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak je u Tehnomontovom brodogradilištu Pula trebao biti u more porinut trajektni katamaran za crnogorskog narucitelja Pomorski saobracaj iz mjesta Kamenari u bokokotorskom zaljevu. Iako se svecanost održala, brodovlasnik i graditelj su odlucili odgoditi sam cin "bacanja" broda u more zbog jake bure.

U službenom dijelu porinuca goste i uzvanike pozdravili su direktor brodogradilišta Miljenko Brnic, dogradonacelnica Vera Radolovic, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Šime Vidulin i predstavnik brodovlasnika Dejan Ban. Brnic je istaknuo da je ovo prvi brod koji se dovršava u pulskom škveru.

- Ovo nam je prvo ovogodišnje porinuce. Ovaj brod za nas znaci jako puno jer je znacajno popunio naše kapacitete. Brod je ugovoren tijekom lanjskog ljeta i bit ce gotov do lipnja. Nadamo se da ce Akcionarsko društvo Pomorski saobracaj iz Crne Gore iduce godine naruciti još jedan takav brod. Ovaj dvotrupac koštao je ukupno 2,5 milijuna eura. Naše brodogradilište ce i dalje nastaviti s izgradnjom brodova do 50 metara dužine.

Trenutacno u hali imamo cetiri aluminijska plovila za hrvatski MUP, a nedavno je u suradnji sa zagrebackim Brodarskim institutom ugovoren turisticki brod za Englesku, tocnije za razgledavanje Londona s Temze. Ove godine imamo popunjene kapacitete i djelomicno nam se popunila knjiga narudžbi za iducu godinu. Neka ovaj brod služi na cast svojim vlasnicima i svim onim radnicima koji su ga gradili, istaknuo je Brnic.

Suvlasnik A. D. Pomorskog saobracaja Ban istaknuo je da je Tehnomont na javnom natjecaju bio najozbiljniji partner.

- Na javni natjecaj javio se pulski Tehnomont cija se ponuda pokazala najkvalitetnijom. Tehnomont je, izmedu ostalog, pokazao spremnost i namjeru dati najozbiljnije garancije za sigurnu izvedbu posla. Stoga smo odlucili izgradnju našeg broda povjeriti pulskom brodogradilištu. Ozbiljno razmišljamo da dogodine krenemo u izgradnju još jednog takvog broda. Ponosni smo na ovaj brod koji ima visoke maritimne kvalitete.

U brod je implementiran visoki standard sigurnosti s, dakako, ekološkim predznakom. Zajedno s Tehnomontom dajemo moru ono što mu pripada - brod pod imenom "Teodo". Brod koji nece more sjeci, vec nježno kliziti po njemu, a more ce to znati cijeniti. Brodu želim povoljan kurenat za sigurnu i dugu plovidbu. Ovo su trenuci za koje je valjalo dugo i naporno raditi i zbog ovog se ne žali trud, izjavio je Ban. Kuma broda Gordana Ban zaželjela je brodu mirno more i puno radnih sati te ispunjene palube vozilima i putnicima.


Podijeli: Facebook Twiter