Katalonija se udaljila od neovisnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Katalonske separatističke stranke osvojile su većinu na izborima za regionalni parlament u nedjelju, ali nisu uspjele dobiti čvrst mandat za provedbu referenduma u neovisnosti, čija sama najava već mjesecima prijeti političkoj stabilnosti Španjolske.

Katalonski predsjednik Artur Mas, koji je proveo nepopularne mjere proračunske štednje, raspisao je prijevremene izbore kako bi testirao novu političku agendu njegove stranke Konvergencije i unije (CiU) o neovisnosti Katalonije, bogate, ali krizom pogođene pokrajine na sjeveroistoku Španjolske. 

Katalonski birači frustirani ekonomskom krizom i po njihovom mišljenju nepravednim španjolskim poreznim sustavom na katalonsku štetu dali su dvije trećine mandata četirima separatističkim strankama, koje sve žele referendum o neovisnosti, ali su kaznili CiU, najveću među njima. 

CiU je osvojila samo 50 od 135 mandata u katalonskom parlamentu, odnosno 12 manje nego što ih je stranka imala u sadašnjem sazivu. Takav će rezultat Masu znatno otežati provedbu referenduma, koji je želio raspisati iako se tome protivi vlada u Madridu i unatoč tome što je potez u suprotnosti sa španjolskim ustavom.

Španjolski tisak u ponedjeljak nije nimalo štedio katalonskog čelnika Artura Masa kojega je stranka na prijevremenim pokrajinskim izborima u nedjelju izgubila većinu čime je katalonskom predsjedniku otežan put za raspisivanje referenduma o otcjepljenju Katalonije. 

"Mas ulazi u povijest" ironizira dnevnik El Mundo (desni centar) i ocjenjuje da je katalonski predsjednik "na sceni izveo najsmješniju epizodu u trideset godina regionalne politike". 

Masova stranka CiU (Konvergencija i unija), vodeća u koaliciji koja vlada bogatom Katalonijom, zapravo je gubitnik izbora koji su trebali ojačati njezin položaj i osigurati apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu od 135 mjesta. Umjesto toga, CiU je sa 62 mjesta u sadašnjem sazivu pala na 50. 

Analitičari ocjenjuju da je umjereni konzervativac Mas platio cijenu vlastite nedorečenosti jer je u kampanji izbjegavao riječ "neovisnost". Drže da je kažnjen i zato jer je provodio politiku štednje pod budim okom Madrida. 

"Masov plan srušen na biralištima", naslovljuje El Pais (lijevi centar) i ocjenjuje da "katalonski predsjednik gubi desetke tisuća glasova unatoč snažnom odzivu" na izbore. 

Masov poraz priznao je i katalonski tisak. Tako La Vanguardia piše "Mas teško kažnjen" i dodaje da je predsjednik prijevremenim izborima zakomplicirao vlastitu budućnost. Dnevnik El Periodico na naslovnici donosi golem naslov "Razbijen".(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter