Katalonci traže pravo na izjašnjavanje o nezavisnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine tisuća Katalonaca sprema se u četvrtak izaći na ulice Barcelone kako bi zatražili pravo na izjašnjavanje o odcjepljenju od Španjolske, izvješćuje Reuters i dodaje da su nade Katalonaca u borbi za nezavisnost dodatno porasle zbog predstojećeg referenduma o nezavisnosti Škotske.

Oko pola milijuna Katalonaca proći će Barcelonom obučeni u crveno-žuto, boje katalonske zastave, i oblikovati znak "V" (glasovanje), kako bi iskazali potporu pravu da odluče o vlastitom statusu. Katalonija je bogata regija na sjeveroistoku Španjolske s vlastitim jezikom i kulturom.

Pokret za nezavisnost znakovito je ojačao tijekom posljednjeg desetljeća i dodatno je dobio na snazi zbog gospodarske krize koja je teško pogodila Španjolsku. Uz to, mnogima je prisjelo oglušivanje vlade u Madridu na nezadovoljstvo Katalonaca. Katalonska regionalna vlada, koja ima veliki stupanj autonomije, pozvala je 9. studenoga na referendum o odcjepljenju, no službeni Madrid tvrdi da je to izjašnjavanje protuzakonito i da se ne može održati.

"Mi želimo odlučiti o našoj budućnosti. Ne razumijemo zašto se to stalno osporava. Škotska nam je uzor", kazao je 50-godišnji Victor Panyella. "Bio bi to trijumf naroda ukoliko nam dozvole glasati. Ako živimo u demokraciji trebali bi imati pravo na to", rekao je 58-godišnji građevinar iz Montserrata. Ankete pokazuju da je potpora nezavisnosti Katalonije s 13,9 posto u ožujku 2006. narasla na 45,2 posto u ožujku 2014., tj. utrostručila se. Madrid, međutim, koji se snažno protivi katalonskom nacionalizmu, sumnja u način na koji su ankete provedene. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter