Kata Čupić napunila 100 godina!

Slavljenica Kata Čupić (M. MEDIĆ)
Slavljenica Kata Čupić (M. MEDIĆ)

- Danas iman stoti rođendan, ponavljala je Kata Čupić prekjučer prisutnima koji su joj došli čestitati u Domu za starije i nemoćne "Domenico Pergolis" u Rovinju, gdje je u krugu obitelji, prijatelja i djelatnika doma proslavila okrugli rođendan.

Uz tortu, koja je pripremljena u kuhinji doma, Kata je mirno sjedila, no ne zadugo. Kada je čula prve taktove pjesme "La mula de Parenzo", a koju si je sama poželjela, podigla se i uz malu pomoć zaplesala za svoj stoti rođendan.

Spremno je pozirala i slala poljupce prema fotoaparatu, veselila se i smijala.

U njenom su društvu bili sin Ivan, za kojega je jako vezana i kojega još uvijek zove "moj mali", koji je također smješten u rovinjskom domu, unuk Gianluca, susjeda Ana Popović, medicinske sestre Loredana Mazzi, Gordana Bačić te Mira Jurkota koje su njoj i sinu pomagale prije nego što su se smjestili u rovinjski dom koncem 2010. godine.

Veliki buket cvijeća uručila joj je ravnateljica doma Mirjana Banko Filipaj te zaželjela da dogodine slave i 101. rođendan, a poklon je dobila i od ravnateljica rovinjskog Centra za socijalnu skrb Ede Kalčić.

Tetu Katu život nije mazio, preživjela je dva svjetska rata, a u Drugom je izgubila supruga Ivana. Nije se više udavala - skrbila je o djeci, domaćinstvu i obrađivala zemlju u Rovinjskom Selu, gdje je donedavno živjela sa sinom Ivanom.

Rođena je 19. studenoga 1912 u Rovinjskom Selu u zemljoradničkoj obitelji u kojoj je bilo dvoje djece, a Kata je bila starija. Završila je tri razreda osnovne škole na talijanskom jeziku i do udaje je živjela s roditeljima Georgiusom i Marijom Zovich te se bavila poljoprivredom. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter