Kaštijunu predano 6.320 potpisa protiv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici gradanske inicijative «NE Kaštijun» i Opcine Medulin, predali su tvrtki Kaštijun ukupno 6.320 potpisanih obrazaca protiv kreditnog financiranja Europske banke za obnovu i razvoj (EBOR) za izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Koordinator inicijative Božo Bencic tom je prilikom izjavio da nadležna tijela koja su bila dužna sprovesti zakonom utvrdenu proceduru informiranja javnosti, vezano uz dodjelu kredita EBOR-a, ni ovaj put nisu kvalitetno i objektivno obavili svoj posao.

-Sve što su dosada odradili tvrtka Kaštijun, Istarska županija i Ministarstva zaštite okoliša, ucinjeno je u tajnosti i kukavicki kako bi se žitelji prisilili na prihvacanje tog projekta. Najgora od svih obmana je tvrdnja da se buduci Centar za zbrinjavanje otpada ne nalazi na izvorištima i vodozaštitnim zonama. Naime, istina se može lako utvrditi uvidom u adekvatne karte, na kojima je vidljivo postojanje više od 15 izvora vode i I. II. i III. skupine vodozaštitne zone, rekao je Bancic.

Smatra da i ovaj put kada je u pitanju financiranje projekta, svojim potpisima dokazuju da otpora ima sve više i da ce još više eskalirati. Rekao je da ulaganje novca u ovaj projekt nema buducnosti i da se radi o nerazumnoj odluci. Na kraju je kazao da ce gradani Pule i Medulina kao i cijela istarska javnost, braniti svoja demokratska prava i zaštititi izvore voda, pa makar i svojim tijelima. Predstavnici inicijative danas ce obrasce protiv kreditiranja Kaštijuna dostaviti uredu EBOR-a u Zagrebu.


Podijeli: Facebook Twiter