Kaštijunu poklon od 18,9 milijuna eura?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još je uvijek neizvjesno hoce li se povecati sredstva iz pretpristupnog europskog fonda IPA planirana za izgradnju buduceg centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Naime, kako doznajemo iz Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije, zahtjev za promjenom financijskog memoranduma upucen je Europskoj komisiji koja ce ga uzeti u analizu nakon procjene natjecajne dokumentacije za izgradnju CGO-a Kaštijun.

Sva natjecajna dokumentacija predana je u Delegaciju Europske unije 29. lipnja ove godine, a od Europske komisije traži se povecanje sredstava u fondu IPA, na ukupno 18,9 milijuna eura.

Naime, prvotno je u tom fondu bilo osigurano 4,6 milijuna eura, no nakon što je jedan županijski centar u Hrvatskoj napravio nepotpunu IPA aplikaciju, otvorila se mogucnost da se taj novac preusmjeri za financiranje centra na Kaštijunu, cime bi se planirana sredstva iz fonda povecala za cak 14,3 milijuna eura.

Ta procedura traje vec tri mjeseca, a prihvati li Europska komisija zahtjev o povecanju sredstava, automatski ce se smanjiti i udio u kreditu koji tvrtka Kaštijun planira dignuti u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBOR) za izgradnju postrojenja za mehanicko-biološku obradu otpada (MBO).

Kako doznajemo, do potpunog okoncanja natjecajnog postupka svi su podaci prema EU-procedurama povjerljivi, te još nije moguce doznati koje su se firme javile te koja ce u konacnici biti odabrana i za svoje usluge tako na raspolaganju imati 465 tisuca eura. Što se tice natjecajne dokumentacije za izvodenje radova i nadzor, doznajemo da je ona spremna te je trenutno na pregledu u Delegaciji EU-a.(D. BAŠIC-PALKOVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU
OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter