Kaštijunu 18,9 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se još ceka dokumentacija Europske komisije, Ministarstvo zaštite okoliša primilo je njezin službeni dopis kojim se potvrduje da je konzultacijski proces vezan uz sufinanciranje županijskog centra Kaštijun sredstvima EU-a pozitivno zakljucen.

U Ministarstvu ocekuju da ce i dokumentacija ubrzo stici, što bi pak trebalo i službeno potvrditi da je EU napokon odobrio znacajna bespovratna sredstva iz IPA programa za izgradnju Kaštijuna. Iz Ministarstva potvrduju da ce Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji putem IPA programa za gradnju centara biti dodijeljeno ukupno 49 milijuna eura, od cega ce Europska unija izgradnju Kaštijuna sufinancirati s 18.952.628 eura.

Direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukic kaže da je pitanje dana kada bi sufinanciranje sredstvima EU-a trebalo postati i formalno jer još se treba potpisati bilateralni sporazum. Otprije je poznato da ce se iz istog programa u iznosu od 465 tisuca eura sufinancirati i tvrtka koja ce za Kaštijun obavljati usluge odnosa s javnošcu. No, još se ne zna koja je tvrtka dobila posao, premda je prvi medunarodni natjecaj bio raspisan još u svibnju prošle godine.

Prema zadnjim informacijama, za taj atraktivni posao u drugom natjecajnom pokušaju ponude je dostavilo ukupno sedam zainteresiranih tvrtki, a u uži krug ušla su tri potencijalna pobjednika. Medu njima su i grcka tvrtka Enviroplan u konzorciju sa zagrebackom tvrtkom Dvokut Ecro, tvrtka Hauska&Partner, cije je sjedište u Zagrebu, a javila se u konzorciju sa španjolskom tvrtkom Eptisa Servicios de Ingenieria, te danska tvrtka Ramboll Denmark koja konkurira u suradnji sa zagrebackom tvrtkom za odnose s javnošcu Briefing komunikacije.

Zasad novosti nema ni glede ugovora za radove na Kaštijunu, cija je najava objavljena krajem prošle godine na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost Europske komisije. Radi se o izgradnji i probnom radu MBO postrojenja, projektiranju, odlagališnim poljima, sustavima za prikupljanje procjednih voda, postrojenju za procišcavanje otpadnih voda, reciklažnim dvorištima, upravnoj zgradi i pratecoj infrastrukturi.

Dukic pojašnjava da ce medunarodni natjecaji za radove i nadzor biti objavljeni paralelno, nakon cega ce se objaviti i natjecaj za nabavku opreme.

Na prošlotjednoj sjednici Vlade usvojena je odluka o izmjenama i dopunama Plana gospodarenja otpadom u RH za razdoblje od 2007. do 2015. godine kojima se namjerava potaknuti i ubrzati izgradnja centara za gospodarenje otpadom.

Predvideno je da Fond za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost odsad u cijelosti financira troškove istražnih radova, izradu projektno-tehnicke dokumentacije i pripreme projektne aplikacije za sufinanciranje buducih centara sredstvima EU-a, dok je dosad sufinancirao najviše 60 posto iznosa troškova. Takoder, ostatak novca dosad su trebale osigurati jedinice lokalne, odnosno regionalne samouprave.

Predvida se i financiranje sanacije odlagališta otpada na podrucju Hrvatske iz sredstava EU-a i Fonda u stopostotnom iznosu, što je ranije bilo ograniceno na približno 60 posto troškova. S obzirom na to da ce se iz europskih fondova pokriti do 85 posto troškova sanacije, izmjenama plana Fond ce snositi ostatak do punog troška sanacije.

Novost je i da Fond daje mogucnost beskamatnih zajmova jedinicama lokalne i regionalne samouprave za kupnju zemljišta za izgradnju centara, sanaciju odlagališta i izgradnju pretovarnih stanica.

Glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša Kata Gojevic istice da je cilj sanirati i zatvoriti sva postojeca odlagališta i istovremeno uspostaviti mrežu županijskih i regionalnih centara za gospodarenje otpadom da bi se do kraja 2018. godine na podrucju cijele Hrvatske uspostavio integralni sustav gospodarenja otpadom.


Podijeli: Facebook Twiter