Kaštijun zatražio kredit od EBRD-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kaštijun d.o.o. zatražio je od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kredit za financiranje izgradnje postrojenja za mehanicko biološku obradu - MBO komunalnog otpada. Da bi se o tom zahtjevu uopce raspravljalo dio procedure koji treba biti odraden je i upoznavanje javnosti s cjelokupnim projektom buduceg Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Zato je danas objavljen oglas u Glasu Istre, a cjelokupni se materijal s nizom dokumenata može pogledati na web stranicama Kaštijuna.

U EBRD-u su ovaj istarski projekt kvalificirali kao A projekt što znaci da je za njega obavezna studija utjecaja na okoliš. Tako je i u domacem zakonodavstvu. Od Vesne Dukic, direktorice Kaštijuna d.o.o. saznajemo da po proceduri te banke treba zainteresiranu javnost upoznati s kompletnim projektom, provedenim postupkom procjene utjecaja na okoliš i dokumentima.

Zahtjev EBRD-u je prošao preliminarno odobrenje, a nakon što se odradi upoznavanje javnosti i odgovori na sve primjedbe (one ce odmah automatski ici i u banku), treba predati kompletnu dokumentaciju kako bi se u Londonu odlucilo hoce li se odobriti kredit za Kaštijun. Nakon aplikacije procijenjeno je da za MBO treba skoro 20 milijuna eura s tim da Dukic naglašava kako se ne radi samo o postrojenju jer treba raspisati medunarodni natjecaj za izradu glavnog i izvedbenih projekata, dobivanje gradevinske dozvole, gradnju postrojenja te njegovo vodenje jednu ili dvije godine da se provjeri da li funkcionira onako kako je ugovoreno. Ako EBRD odobri kredit za MBO bit ce potpisan Sporazum o financiranju, a ugovor s bankom tek kada završi natjecaj.

Radi se ukupno o pet natjecaja - za izvodaca radova, opremu, tehnicku pomoc, odnose s javnošcu i nadzor koji bi se istovremeno raspisali i u Europskoj uniji. Na bazi postojecih iskustava Dukic veli da bi sve moglo potrajati oko godinu dana tako da bi natjecaji mogli biti završeni krajem 2010. U financiranju projekta bi s 80 posto sudjelovali nacionalni fond i Europska komisija te s 20 posto Županija, opcine i gradovi. Cijeli projekt Kaštijuna trebao bi koštati 84,4 milijuna eura. Prva faza koja traje do 2012. ce koštati 17,8 milijuna eura od cega iz IPA fonda 4,6 milijuna eura.


Podijeli: Facebook Twiter