Kaštijun s probnim radom starta (tek) u travnju

Ukupna vrijednost Kaštijuna iznosi 35 milijuna eura (M. ANGELINI)
Ukupna vrijednost Kaštijuna iznosi 35 milijuna eura (M. ANGELINI)

Premda se upravo kraj 2014. godine spominjao kao rok do kada novi Županijski centar za gospodarenje otpadom (ŽCGO) treba krenuti s probnim radom, sada je već sasvim izvjesno da se to neće dogoditi i da je ponovno došlo do probijanja rokova. Prema najnovijim informacijama koje smo dobili od direktorice tvrtke Kaštijun Vesne Dukić, novi rok za početak rada ŽCGO-a je travanj 2015. godine!

- Prema sadašnjim projekcijama izvođača, probni rad bi trebao započeti u travnju iduće godine tijekom kojeg je izvođač u obvezi dokazati sve ugovorom tražene tehničko tehnološke parametre postrojenja. Probni rad trajati će tri mjeseca. Kao što smo već ranije obrazlagali, a imajući u vidu kompleksnost projekta, izvođač u odnosu na ugovorene rokove kasni. Sve ugovorne strane međutim ulažu maksimalni napor kako bi se to kašnjenje svelo na najmanju moguću mjeru te također nastojimo kašnjenje iskoristiti za optimizaciju tehnološkog procesa, naglasila je Dukić.

Po njenim riječima radovi se trenutno izvode na svim ugovorenim fazama. Tako je na postrojenju za mehaničko biološku obradu otpada instaliran već veći dio opreme u mehaničkom dijelu, a u tijeku je instalacija opreme u biološkom dijelu postrojenja.

- Na poljima za odlaganje otpada izvode se sustavi drenaže, a na ulaznoj zoni započinju završni radovi na servisnom centru, reciklažnom dvorištu, porti i upravnoj zgradi. U pripremi je i gradnja trafostanice, a na uređaju za obradu otpadnih voda je u tijeku građevinski dio radova.

Poznato je da se izvođač radova -grčka tvrtka Helector S.A. u konzorciju s domaćim GP Krkom - obvezao Centar predati po principu "ključ u ruke", no isto je tako poznato da prema ugovornoj obvezi izvođač radova u slučaju kašnjenja dobiva penale. To je potvrdila i Dukić te kazala da bi izvođač prema ugovornoj obvezi mogao biti penaliziran, no o kojim se iznosima radi, zasad je teško govoriti.

Naglasila je da će do kraja godine biti završene tri pretovarne stanice u Umagu, Labinu i Poreču, a preostale tri u Buzetu, Rovinju i Pazinu trebale bi biti gotove do početka probnog rada Kaštijuna. Iako je Holcim pokazao interes za preuzimanje goriva iz otpada (RDF) koji će nastajati u pogonu Kaštijuna, Dukić veli da još nisu potpisali nikakav ugovor po tom pitanju te da još uvijek nije određeno tko će preuzimati gorivo iz otpada.

Na gradilištu već dominira budući MBO pogon koji ima kapacitet obrade do 90 tisuća tona otpada na godinu. Komunalni otpad će se do tog postrojenja dopremati kamionima iz kojih će se otpad direktno kroz vrata hale istovarivati  u betonsku prihvatnu jamu postrojenja.

Nakon službenog otvaranja, sva istarska odlagališta bit će zatvorena i ona trebaju biti sanirana. Podsjetimo, ŽCGO Kaštijun  jedan je od projekata za koji je povučeno najviše bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Njegova ukupna vrijednost iznosi 35 milijuna eura, od čega je čak 25 milijuna eura osigurano iz fondova. Cijeli projekt u iznosu od 7,5 milijuna eura sufinancira lokalna samouprava, a 1,8 milijuna daje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter