Kaštijun postaje europsko smetlište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Oko projekta izgradnje županijskog regionalnog centra Kaštijun javnosti se cijelo vrijeme plasiraju laži i neistine zbog kojih netko mora odgovarati", rekao je na konferenciji za novinare koordinator Gradanske inicijative "Ne Kaštijun" Božo Bencic dodavši da su neistinite tvrdnje da je javnost tijekom javnih rasprava bila upoznata s izgradnjom elektrane u centru te da su gradani o tome doznali tek putem nedavno objavljenog clanka u Glasu Istre. Istice da je cijeli projekt obican lopovluk jer se kako kaže, u Hrvatskoj planira izgraditi 21 centar za ukupno 16 milijuna ljudi.

"Svi znamo da u Hrvatskoj ne živi toliko stanovnika, pa je jasno da se iza svega krije unosan posao uvoza smeca iz inozemstva, a tako ce biti i na Kaštijunu koje ce s vremenom postati europsko smetlište. U Hrvatskoj je dovoljno izgraditi pet centara koji bi koštali 360 milijuna eura, a znamo li da se za 15 centara planira utrošiti 1,5 milijardi eura, pitamo se gdje ce nestati 700 milijuna eura", rekao je Bencic naglasivši da se pitanjem izgradnje centara treba baviti USKOK, koji o svemu šuti.

Istaknuo je da bi se ŽCGO trebao izgraditi na ukupno 36 hektara zemljišta koje bi se po njegovu mišljenju trebalo prenamijeniti u kvalitetno gradevinsko zemljište koje bi se tada moglo prodavati do 300 eura po kvadratu, što bi u konacnici moglo znaciti zaradu od 108 milijuna eura. Klaudio Privrat tvrdi da ce planirana elektrana zapravo biti spalionica smeca te da se takav scenarij realizira bez javnosti. Veli da od pocetka javne rasprave 2007. godine nije prihvacen niti jedan konstruktivan prijedlog i primjedba koju su uputili strucnjaci.

"Tvrtka Kaštijun je utrošila pola milijuna kuna za izradu dodatne IPA aplikacije, ali nisu imali potrebu obrazložiti zbog cega se troši dodatni novac. Pitamo se što ce se dogoditi ako Europska banka za obnovu i razvoj ne odobri traženi kredit od 19,9 milijuna eura za MBO postrojenje, zar ce onda gradani preuzeti obvezu placanja? Nemojmo se zavaravati, pa mi nemamo novaca ni za kanalizaciju. Spomenuta termoelektrana od 0.9 megavata bila bi uz Plomin 1,2,3, cetvrti objekt takve vrste koji ignorira plin iz podmorja. Obecano je da spaljivanja nece biti, pa tražimo garanciju od nadležnih jesu li spremi na sebe preuzeti odgovornost kako se ne bi ponovio drugi Rockwool", veli Privrat naglasivši da je žalosno da se potpuno odbacuje diferencijalno skupljanje otpada i reciklaža.

Istaknuo je da je Opcina Medulin još 14. travnja donijela Rezoluciju protiv gradnje ŽCGO Kaštijun kojim se apsolutno odbacuje izgradnja centra u srcu medulinske rivijere dodajuci da se Opcina i dalje žestoko zalaže kako bi se sprijecila izgradnja na planiranoj lokaciji. Privrat je naglasio da u javnosti nikada nije bilo objavljeno niti rješenje Ministarstva kulture izdano u svibnju prošle godine kojim podrucje Kaštijuna dobiva status kulturnog dobra na kojem se osim sanacije zabranjuje bilo kakva druga aktivnost. Po njegovim rijecima, velika obmana svojevremeno je došla i od istarskog župana Ivana Jakovcica koji je izjavio da ce se sav ostatak otpada odvoziti i deponirati u napuštenim kamenolomima po Istri.


Podijeli: Facebook Twiter