Kaštijun: Počinje gradnja sustava za preradu otpada

Koliko još ima mjesta za smeće na Kaštijunu? (M. MIJOŠEK)
Koliko još ima mjesta za smeće na Kaštijunu? (M. MIJOŠEK)

"Radovi idu prema planu, malo se kasni, međutim sve se rješava u hodu", rekla je jučer direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić nakon što smo obišli gradilište na mjestu budućeg županijskog centra Kaštijun gdje je prije dva mjeseca počela izgradnja novog centra. Izvođač radova - grčka tvrtka Helector S.A. u konzorciju s domaćim GP Krkom - angažirao je dvadesetak radnika, potvrdio nam je glavni inženjer gradilišta Andrej Svetličić rekavši da se trenutno obavljaju iskopi i miniranja. Četiri rovokopača, kamioni za prijevoz i jedna minerska ekipa cijelo su vrijeme u sklopu gradilišta.

Prije nekoliko dana pravomoćna je postala i građevinska dozvola za izgradnju postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) što je ujedno i najzahtjevniji tehnički i tehnološki dio centra, a pred završetkom je i izdavanje dozvole za ulazno-izlaznu zonu odlagališta na kojem će se nalaziti uređaj za obradu otpadnih voda, reciklažno dvorište i upravna zgrada uz ostale prateće objekte.

- Prvi radovi na MBO postrojenju mogu početi u ponedjeljak, potvrdila je direktorica Kaštijuna Vesna Dukić. Po njenim riječima, još je u postupku dozvola za gradnju prve faze odlagališta koja predviđa ulazno-izlaznu zonu, a očekuje se da će i to biti riješeno za 30-ak dana.

- Idealno bi bilo kada preuzimanje goriva iz otpada ne bismo plaćali, međutim to nije tako jednostavno jer u cijelom ciklusu nije samo Holcim i u obzir treba uzeti i trgovanje nacionalnim kvotama ugljičnog dioksida (CO2). Naime pregovori s Holcimom bit će okvir na temelju kojeg ćemo kasnije razgovarati i s Ministarstvom zaštite okoliša, kazala je Dukić i dodala da postoji mogućnost da SRF s Kaštijuna odlazi i van granica Hrvatske, ali i da ga preuzmu i neke druge cementare u zemlji.

No mjesta na sadašnjem odlagalištu sve je manje, a prema zadnjim mjerenjima, otpad će se iz Pule i okolice tamo moći odlagati još manje od pola godine. Budući da Županijski centar treba biti gotov u drugoj polovici 2014.  već je sada upitno gdje će se smeće odlagati dok se centar ne izgradi. Toga je svjesna i Dukić koja je najavila da bi o ovoj problematici idući tjedan trebala razgovarati s predstavnicima Grada Pule i Herculanee. (D. BAŠIĆ-PaLKOVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter