Kaštijun - pitanje za milijunaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada ce Istra dobiti dugo ocekivani i planirani županijski centar za gospodarenje otpadom, pitanje je na koje u ovom trenutku teško da itko može odgovoriti. Oko ovog centra vec se godinama lome koplja, a cinjenica je da javnost vec poduže ne zna ima li na Kaštijunu mjesta, a kamoli kada bi pocela gradnja centra. Županijski deponij nerijetko je poslužio i za jeftina politicka prepucavanja, a unazad dvije godine kalkuliralo se i o datumima koje su napamet odredivani ne bi li se primirila znatiželjna javnost.

Prisjetimo li se izjava nadležnih od prije tocno dvije godine, kojima su upozoravali da na Kaštijunu ima mjesta najduže do kraja 2008. godine, iz ove perspektive izgleda da su zastrašujuce prognoze o napuljskom scenariju plasirane ili da bi se zastrašila javnost ili se radilo o krivim procjenama. Rokovi su se svaki put pomicali, pa je tako na prvom javnom predstavljanju projekta u studenom 2008., receno da kapaciteta ima za još 175 tisuca kubika otpada, odnosno za iducih 14 mjeseci.

To bi znacilo da upravo ovih dana istjece i taj rok. Osim što se dinamika projekta dodatno usporila zbog nepotpune dokumentacije za IPA program, što je koštalo dodatnih pola milijuna kuna, problemi ocito postoje i kod izdavanja dozvola. Naime, još prije godinu i pol dana receno je da se pocetak gradevinskih radova planira u 2009. godini, nakon ishodovanja lokacijske i gradevinske dozvole, te da bi radovi trebali biti završeni do kraja 2010. godine. Od toga, pokazalo se, nije bilo ništa. Potom se u srpnju prošle godine, kada se ocekivala lokacijska dozvola, govorilo se da bi gradnja trebala poceti u studenom 2010. godine.

Od kada je prije dva i pol mjeseca istekao rok za predaju primjedbi vezanih uz kreditiranje MBO postrojenja, s projektom nema ništa novo. Pristigle primjedbe tvrtka Kaštijun je "obradila", a ovih ih je dana na razmatranje predala EBOR-u koji ce ih ponovno razmatrati i obradivati. Koliko ce trajati obrada u banci nitko ne zna. U tvrtci Kaštijun ne znaju kada bi se odbor banke trebao sastati, a samim time i kada bi kredit trebao biti odobren, pa je stoga sve izvjesnije da izgradnja županijskog centra još daleko.


Podijeli: Facebook Twiter