Kaštijun: Nove vlasnike ceka 9 psica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devet psica u dobi od dva mjeseca ceka u skloništu u austrougarskoj tvrdavi na Kaštijunu na udomitelje koji ce im pružiti topli dom i ljubav, a još cetrnaest odraslih pasa trenutno je smješteno nadomak odlagalištu otpada. Od volontera-veterinara koji o njima skrbi doznajemo da su dvije nedavno okocene kujice ostavljene kraj tvrdave još dok su bile skotne te da istu sudbinu doživljava jako puno kucnih ljubimaca.

Tako je, osim pasa, u tvrdavi krov nad glavom i dnevni obrok dobilo i osam maca svih dobi i boja. Svako malo netko s velikim srcem pronade ondje novog prijatelja, no cinjenica je da se broj napuštenih cetveronožaca ne smanjuje. S druge strane, nemaju svi tu srecu da završe na mjestu gdje im rok trajanja nece isteci za dva mjeseca - u skloništu.

O njegovu otvaranju povremeno se prica s puno nadahnuca, no glasovi ubrzo zamru nakon cega slijedi duže zatišje do iduce bure. Prijedloga u zadnje vrijeme ne manjka, pa se govori o županijskom skloništu u Valturi, zatim o ovom u austrougarskoj tvrdavi na Kaštijunu, pa cak i u drugim istarskim gradovima. Mnogi najavljuju mogucnost otvaranja kao da se radi o natjecanju parolama zaboravljajuci da su finiš odavno prošli. Naime, zakonski rok za tako što istekao je prije gotovo godinu dana. S uma je smetnuta i cinjenica da u skloništu cetveronožnim prijateljima nece biti osigurano mirno starenje, ali ta ce bitka ocito biti vodena naknadno.



Što se tice azila na Kaštijunu, u objektu u kojemu je nekoc bila svinjogojska farma Ministarstva obrane Republike Hrvatske, projekt volontera koji je ukljucivao raznovrsne sadržaje - od pansiona za ljubimce do životinjskog groblja - pozdravljen je s oduševljenjem, ali do danas nije ucinjeno ništa konkretno kako bi dugogodišnji san prijatelja životinja bio ostvaren. Iz MORH-a neslužbeno doznajemo da je iz Pule u Zagreb upuceno pismo u kojemu je iznijet prijedlog otvaranja skloništa u tvrdavi, ali da nikakav odgovor nije dobiven.

Pretpostavlja se da pismo još uvijek leži u necijoj ladici, pa je pitanje hoce li Vlada imati tu mogucnost u vidu kada u nekoj dalekoj buducnosti bude odlucila što ce s tim povijesnim zdanjem u blizini Pule. U meduvremenu je volonteru više puta ukazano na to da psima nije mjesto u zapuštenoj i zaboravljenoj državnoj imovini, vec da bi trebali biti predani higijenicarskoj službi. Naravno, njemu ne pada na pamet prebaciti brigu o šticenicima na one koji ce vecinu njih prije ili poslije uspavati.

Umjesto toga gaji nadu da ce veci dio pasa i maca pronaci novog vlasnika te da ce dvonošci shvatiti da ljubimci nisu tek ukras ili igracka koje se mogu riješiti kada ih se zasite. Zainteresirani gradani mogu za sve informacije vezane za udomljavanje nazvati broj telefona 098 418 887. (I. N. TURKOVIC)



Zašto skrivati pse?
Prolazeci pokraj skloništa pulske Veterinarske stanice na Kaštijunu zamijetili smo da su boksovi u kojima se nalaze psi dodatno ogradeni zelenim platnom. Direktora Renata Peteha upitali smo zbog cega je to ucinjeno i utjece li to na mogucnost gradana da pogledaju unutra i vide ima li koji napušteni ljubimac po njihovom ukusu.
- Pravilnik propisuje da boksovi trebaju biti opticki i zvucno izolirani. Uz to, tako nam je naložila inspekcija. Ovako je poboljšan izgled skloništa, a uz to psi manje laju i smetaju, odgovorio je Peteh i dodao da ograda nikoga ne sprjecava da proviri u bokseve.


Podijeli: Facebook Twiter