Kaštijun je vec sada promašena investicija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Europska unija je odobrila sredstva za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, ali cinjenica je da je cijeli projekt promašena investicija i da se u pozadini svega nalazi proizvodnja goriva iz otpada za potrebe tvornice cementa Koromacno", rekao je na presici predsjednik Zelene stranke-zelene alternative Josip Anton Rupnik.

Smatra da nitko javnosti nije pojasnio zbog cega se neumorno iznzistira na MBO tehnologiji kada je ona zastarjela vec 15-ak godina, rekavši da se radi o podilaženju interesima cementnog lobija o cemu svjedoci i pismo namjere koje u sklopu projekta potpisano s tvornicom Koromacno.

Tvrdi da se još prije dvije godine gradane strašilo da na Kaštijunu više nema mjesta, pitajuci se što se onda u meduvremenu dogodilo. Osvrnuo se i na sanaciju odlagališta, rekavši da ona uopce nije ucinjena iako to nadležni cijelo vrijeme ponavljaju, pozvavši pritom USKOK da procešlja koliko je novaca ulupano u tzv. sanaciju odlagališta.

- I dalje se protivimo da se centar smjesti na ovoj atraktivnoj lokaciji u Opcini Medulin, a protivimo se i deponiranju otpada koja se u sklopu pogona planira. Otpad postaje smece kada dode na smetlište, a ogromna kolicina otpada ne bi smjela ni stizati na odlagalište. Županijska Skupština niti jednom na dnevni red nije stavila raspravu o tehnologiji koja ce se koristiti u gospodarenju otpadom što je nedopustivo jer to je važno pitanje koje se tice svih gradana, rekao je Rupnik.

Rupnik veli da direktiva EU-a nalaže da se do 2020. godine reciklira 50 posto otpada, a da se planirani projekt bazira na konceptu reciklaže do 23 posto, što, smatra takoder potvrduje da je projekt obican promašaj. Predsjednik pulskog ogranka Petar Lovric veli da je nitko ne zna gdje je nestalo 560 tisuca eura koliko je po njegovim tvrdnjama nestalo u pocetnoj fazi pripreme projekta, a na upit o cemu se konkretno radi, kazao je da je taj iznos koliko zna utrošen, ali da mu nema nikakvog traga. Okomio se i na pulsku vlast i zastupnike u Gradskom vijecu rekavši da se nitko ni ne bavi Kaštijunom, a to ga ne cudi, jer kako kaže u Gradskom vijecu oporba postoji samo deklarativno.

- Zadnjih pet godina oporba nije nikakav korektiv vlasti, a o Kaštijunu se govori pred lokalne i parlamentarne izbore kada ga zdušno na sav glas podržavaju, kako lokalna tako i državna vlast, veli Lovric. Kritizirao je i vladajuce u Opcini Medulin koji po njemu nemaju dovoljno hrabrosti ili volje izboriti se za gradane i suprotstaviti se nametnutoj lokaciji.

- Gradani su dovedeni pred gotov cin, a iako je EU odobrio znacajna sredstva nitko ne zna koliko ce iznositi pozajmica koju ce dobiti Istarska županija, smatra Lovric. Predsjednik medulinske podružnice Frano Glavaš kazao je da je medulinska vlast ignorira gradane koji se protive predloženoj lokaciji porucivši im pritom neka pocnu raditi svoj posao.


Podijeli: Facebook Twiter